Logo vierklank.nl
Zora is de nieuwe elektronische collega in De Bilthuysen.
Zora is de nieuwe elektronische collega in De Bilthuysen.
Algemeen

Zorginstelling De Bilthuysen experimenteert met zorgrobot

'Welkom. Ik ben de eerste humanoïde robot ter wereld'. Zo begint Zora, de zorgrobot, wanneer zij rechtstreeks wordt ingezet bij cliënten van zorginstellingen in De Bilthuysen. Zij kan niet alleen worden gebruikt als gezelschap voor ouderen, maar kan cliënten ook stimuleren tot meer beweging en zij kan zelfs een dansje doen op de muziek van Michaël Jackson.

door Walter Eijndhoven

'Wij staan nog maar aan het begin van een nieuw tijdperk. Robots nemen een steeds grotere plaats in binnen onze samenleving'. Ook in zorginstelling De Bilthuysen wordt komende tijd een proef gedaan met Zora. Els Jacobs, medewerkster De Bilthuysen: 'Zora is een 57 centimeter grote programmeerbare robot uit België. Zo'n zes weken geleden hebben wij haar in huis gehaald met de vraag hoe wij haar kunnen inzetten op de diverse afdelingen binnen onze zorginstelling. Wij zitten nu pas in de beginfase, dus wij hebben nog geen idee hoe dit zal uitpakken. Wel hopen wij met hulp van deze robot onze medewerkers te kunnen ontlasten en de bewoners meer prikkels te geven tot communicatie en beweging'.

Dwaalgedrag
Tien organisaties in de provincie Utrecht hebben nu een robot aangeschaft. Allemaal met hetzelfde doel: waar en hoe kunnen wij Zora inzetten? Jacobs: 'Wij willen bijvoorbeeld heel graag een antwoord op de vraag wat Zora voor onze cliënten kan betekenen. Vooral 'dwaalgedrag' komt heel veel voor bij dementerende ouderen en daarom willen wij volgend jaar een onderzoeksproject starten. Bij dwaalgedrag ontstaat niet alleen overdag, maar ook 's nachts onrust bij deze mensen, waardoor zij de behoefte voelen om alleen op stap te gaan. Als Zora hen op dit soort momenten afleidt, kan dwaalgedrag worden tegengegaan, dat is minder gevaarlijk voor onze patiënten en onze medewerkers worden hierdoor ontlast'.

Thriller
Zora kan ook worden ingezet om ouderen aan het bewegen te krijgen. Via diverse programma's kan de robot bewegingsoefeningen voordoen. Met behulp van allerlei soorten muziek worden cliënten zelfs aan het dansen gezet: van diverse eenvoudige deuntjes tot aan 'Thriller' van Michaël Jackson, niets is te gek.

Deze week zullen drie medewerkers van Bilthuysen beginnen aan het programmeren van de zorgrobot. Zij zullen Zora voorzien van allerlei programma's die noodzakelijk zijn voor onder andere een betere communicatie met en tussen cliënten. Jacobs: 'Dat wordt nog een heel karwei voor ons. Wij zullen, via programmering, Zora moeten voorzien van basiszinnetjes, maar ook grotere teksten. Eigenlijk is het geweldig dat de techniek dit allemaal kan. Zo kun je Zora ook dusdanig programmeren, dat zij bijvoorbeeld een krant kan doornemen met ouderen.Over drie maanden hopen wij meer te weten over de mogelijkheden met onze nieuwe collega'.

Meer berichten