Cor van Vliet (r) en zijn medewerkers.
Cor van Vliet (r) en zijn medewerkers.

Cor van Vliet Hoveniersbedrijf al 10 jaar succesvol

Algemeen Zakelijk

In september 2005 nam Cor van Vliet het besluit om voor zichzelf te beginnen. Hij werkte toen bij de firma Hoefakker in De Bilt. Op het Wellant-college in Houten had hij met succes alle diploma's op het gebied van Groenbeheer behaald, inclusief de papieren die nodig zijn om een eigen bedrijf te mogen beginnen. In tien jaar is het eenmansbedrijf uitgegroeid tot een aan de Dierenriem gevestigd allround hoveniersbedrijf, dat nu gemiddeld vijf man personeel telt.

door Rob Klaassen

Cor zegt dat het hoveniersvak hem met de paplepel is ingegeven. Als jonge jongen liep hij al mee in het bedrijf van z'n vader: 'Het buiten in de natuur werken heeft mij altijd enorm aangetrokken. Ik heb altijd al het idee gehad om ooit voor mezelf te beginnen. Tien jaar geleden dacht ik dat de tijd hiervoor rijp was. Ik had het wel enigszins gezien bij het bedrijf waar ik toen werkte en had behoefte aan een nieuwe uitdaging. Ik ben toen als ZZP'er begonnen. Onmiddellijk kreeg ik vrij veel opdrachten van allerlei verschillende soorten opdrachtgevers. En zo is het begonnen….'

Groei
Op de vraag of hij niet veel last heeft gehad van de in 2008 ontstane economische recessie zegt Cor: 'Ik heb daar eigenlijk weinig van gemerkt. Integendeel zelfs. Het bedrijf is sindsdien behoorlijk gegroeid. Dit ondanks het feit, dat er in die tijd in Maartensdijk ook nog behoorlijk wat hoveniersbedrijven bij zijn gekomen. Alleen al in Maartensdijk zijn er nu zo'n zeven actief. Mijn bedrijf kent een enorme diversiteit aan klanten, die verspreid zijn over een grote regio. Zo hebben we in Almere, Utrecht en Amersfoort verschillende binnentuinen in onderhoud en verzorgen we voor veel bedrijven, kantoren, restaurants en instellingen hun tuinen. Daarnaast hebben we, met name in het Gooi, ook veel particulieren als klant, die vaak over grote oppervlakten tuin beschikken. We zijn dus weinig plaatsgebonden en door onze verscheidenheid aan werkzaamheden zijn we in economisch opzicht niet zo erg kwetsbaar'.

Kracht
'De grote kracht van ons bedrijf is, dat we een 'all-in' bedrijf zijn. Letterlijk alles wat met de tuin te maken heeft kunnen we als bedrijf aan. Als we iets niet kunnen of willen, bv elektriciteitsaanleg of tuinontwerpen , dan hebben we vaste connecties met bedrijven of personen die dat werk dan voor ons doen. Veel tuinen leggen we in nauwe samenwerking met een vaste tuinarchitect aan. Ook doen we veel aan boomverzorging en grond- en straatwerk en leggen we groene daken met sedum-planten aan. We kunnen heel veel verschillende werkzaamheden aan en zijn daardoor uiterst flexibel inzetbaar. In de winter, wanneer er altijd wat minder werk is, doen wij voor een aantal bedrijven de gladheidsbestrijding. Wij zijn dan 24 uur beschikbaar. We voeren een terughoudend tariefbeleid. Dat deden we al vanaf het begin en dat zijn we blijven doen. We werken liever wat extra uren dan dat we onze tarieven verhogen. Daardoor kunnen we scherp offreren. De hovenierswereld is nu eenmaal een wereld van hard werken met lage winstmarges en grote concurrentie. Met deze aanpak zijn we zeer succesvol gebleken. We zijn er in geslaagd om in een tijd van economische neergang een eenmansbedrijf uit te bouwen tot wat het nu is: gemiddeld 5 man personeel, 3 bedrijfswagens en diverse aanhangers en dan heb ik het niet over het gereedschap en de apparatuur. We zijn blij dat het woonhuis en het bedrijf nu samen zijn gevestigd op één locatie, Dierenriem 7'.

Tuinman of manager
Cor zegt dat door de uitbreiding van het bedrijf zijn functie wat aan het veranderen is. Namelijk van tuinman naar manager: 'Doordat ik hier over het meest moderne calculatieprogramma beschik, kan ik nog steeds tuinwerk doen. Ik kan het gelukkig zo regelen dat ik het administratieve werk voor en na de werkdag kan doen. Het betekent wel dat ik om 6 uur 's morgens begin en vaak 's avonds nog tot half tien bezig ben, maar het is nog steeds goed te doen. Zeker nu het bedrijf aan huis is. Maar laat duidelijk zijn, dat ik het werken samen met de jongens in de tuinen het allerleukste vind'. Op de vraag waar het bedrijf over 10 jaar zal zijn zegt Cor dat hij daar geen zinnig woord over kan zeggen: 'We zien wel hoe het in de toekomst zal gaan lopen. Het gaat toch altijd anders dan je denkt'.