Onthulling van de Speikernar door burgemeester Arjen Gerritsen en Harry Leeman, de eerste prins van De Weergodden.
Onthulling van de Speikernar door burgemeester Arjen Gerritsen en Harry Leeman, de eerste prins van De Weergodden.

Speikernar verhuist naar Dorpshuis De Bilt

Algemeen Algemeen

Na 47 jaar is het kaarsje op, carnavalsvereniging De Weergodden bestaat niet meer. De vereniging heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de Biltse samenleving, zoals het organiseren van feestmiddagen voor ouderen, een bezoek brengen aan een tehuis of het financieel steunen van een sociaal doel.

door Walter Eijndhoven

Net als veel andere verenigingen, kampte ook carnavalsvereniging De Weergodden met een teruglopend ledenbestand. Dit jaar is de vereniging, tot groot verdriet van de overgebleven leden, dan ook opgeheven. Eén klus moest echter nog worden geklaard. Vrijdagavond 18 september stond hen nog één ding te doen, het overplaatsen van de Speikernar naar het Dorpshuis in De Bilt. Piet van der Sanden, voorzitter van De Weergodden vertelt: 'Het icoon van De Weergodden was de Speikernar. Dit beeld stond zo'n 35 jaar lang in ons gemeentehuis Jagtlust, als symbool van het Speikerrijk. De Speikernar hebben wij te danken aan Gerard van Bueren, bedenker van het beeld en Jits Bakker, de schepper van de Speikernar'. Héél bijzonder is dat de Speikernar nu in het Dorpshuis is terechtgekomen, want Gerard van Bueren was ook de grote man van het Dorpshuis. Twee van zijn ideeën komen nu dus weer samen.

Stichtingsraad
De onthulling van het beeld in het Dorpshuis werd gedaan door burgemeester Arjen Gerritsen van De Bilt en Harry Leeman, lid van het eerste uur van De Weergodden en eerste prins van de carnavalsvereniging. Natuurlijk had de vereniging nog wat geld in kas. Hiermee moest natuurlijk ook nog iets worden gedaan. Na rijp beraad heeft de Stichtingsraad besloten om het restkapitaal van De Weergodden te schenken aan het Academisch Hospice Demeter in De Bilt, totaal 1111,11 euro.

Draagvlak
Van der Sanden: 'Het is jammer dat het zo moest lopen. In de jaren '70 zat bij een bijeenkomst soms wel 150 man in de zaal, de laatste paar jaar was dat aantal teruggelopen tot acht man. Waar doe je het dan nog voor?'. Henk Nurmohamed, lid van de sponsorcommissie valt Van der Sanden bij: 'Er was gewoon geen draagvlak meer, helaas is het doek nu echt gevallen'.