Maatjesproject razend populair

Algemeen Algemeen

In de week tegen de eenzaamheid vraagt Mens De Bilt aandacht voor het Maatjesproject Mens met Elkaar. Veel mensen kennen dit project inmiddels en vragen al om een maatje. Zoveel zelfs dat de coördinatoren dringend op zoek zijn naar enthousiaste vrijwilligers om aan de vraag te kunnen voldoen.

door Marijke Drieenhuizen

Mens De Bilt is de plaatselijke organisatie voor maatschappelijke ondersteuning. Iedereen kan bij Mens De Bilt terecht met alle vragen en ideeën over welzijn, wonen en zorg. De organisatie ondersteunt inwoners met goede ideeën en initiatieven en biedt hulp als het nodig is. Mens met Elkaar is het maatjesproject en is er voor inwoners uit alle kernen. Mens met Elkaar wil verbindingen tot stand brengen tussen mensen met een hulpvraag in de thuissituatie en een vrijwilliger. Het gaat hierbij om één op één contact. Om twee mensen die het plezierig vinden om met elkaar in contact te zijn: om elkaars maatje te zijn.

Samen
Astrid Kloosterziel is coördinator van Mens met Elkaar: 'Samen koffie drinken, samen wandelen, samen lachen, samen praten, samen boodschappen doen. Voorbeelden die voor velen heel normaal zijn, maar die het leven van de andere mensen weer een stuk plezieriger maken. Nel Renes is al acht jaar actief als maatje. 'Destijds is dit opgestart als ondersteuning van mantelzorgers. Nu is het onderdeel van Mens met Elkaar. Ik heb mij destijds niet zelf aangemeld, maar ik ben gevraagd. Ik wilde het wel doen maar kon mij eigenlijk niet voorstellen dat een maatje echt het verschil kan maken. Maar een mantelzorger heeft echt niet 3 tot 4 uur de tijd om naast iemand te zitten. Ik was er echt voor die ander. Ik geniet zelf net zoveel van de contacten als mijn maatje, het is een win win situatie. Het geeft mij heel veel plezier en voldoening. De mensen van Mens met Elkaar maken ook hele goede combinaties van mensen, dat is heel belangrijk. Als maatjes houden we ook onderling contact en kunnen we elkaar raadplegen als we ergens tegen aan lopen. Natuurlijk worden we ook begeleid'.

Intake
Kandidaat maatjes krijgen een intake gesprek. Na dat gesprek met een van de coördinatoren van Mens met Elkaar, waarin zij de wensen voor het maatjesproject centraal zetten, gaan zij op zoek naar de juiste verbinding. Mens met Elkaar begeleidt de mensen het hele maatjestraject en biedt tevens interessante, verdiepende workshops en (intervisie)bijeenkomsten aan.

Inloopspreekuur
Op donderdag 1 oktober is er een speciaal inloopspreekuur voor geïnteresseerden. Iedereen die meer informatie wil over het maatjesproject is van harte welkom tijdens dit inloopspreekuur van 14.00 tot 16.00 uur in het Servicentrum De Bilt aan de Prof. Dr. PJW Debijeweg 1 in De Bilt.