Hein Reedijk voorzitter van de Stichting Bilthovens Open Podium.
Hein Reedijk voorzitter van de Stichting Bilthovens Open Podium.

Wereldfeest met oog voor actualiteit

Algemeen Algemeen

Bilthoven Centrum vormt zaterdag 26 september van 11.00 tot 17.00 uur het decor van een wereldfeest. Winkeliers organiseren landenactiviteiten en er staan kramen met buitenlandse en biologische producten die ook te proeven zijn. Vanaf 13.00 uur zijn er op verschillende plaatsen optredens.

door Guus Geebel

Stichting Bilthovens Open Podium organiseert het festijn samen met de ondernemers uit het centrumgebied. Er is medewerking van het Steunpunt Vluchtelingen De Bilt en de Centrumkerk. Hein Reedijk is voorzitter van de stichting. 'Ik ben voorzitter geweest van Hart VOOR Bilthoven en vanuit deze belangengroep kwamen we er in 2012 achter dat in het ontwerp voor het te vernieuwen Vinkenplein een cirkeltje getekend was. Toen ontstond het idee dat er op zo'n plek midden in het centrum een muziektent zou moeten komen. Er werd een haalbaarheidsonderzoek gehouden en de gemeente staat achter het plan. Eind vorig jaar is de Stichting Bilthovens Open Podium opgericht, om een formele partner te kunnen worden voor de gemeente.'

Culturele ontmoeting
'Bij de opening van het spoorgebied op 30 mei hebben wij met de ondernemers de programmering van de feestelijkheden op de Julianalaan verzorgd', vertelt Hein Reedijk. 'Die samenwerking liep zo goed dat zij ons gevraagd hebben om de programmering te verzorgen van het Wereldfeest op 26 september. Zolang we nog geen eigen plek hebben kunnen we op deze manier warm draaien voor de programmering die we uiteindelijk in de zomer van 2017 in de muziektent willen hebben. Dan willen we één keer in de twee weken in het weekend en wellicht woensdagmiddag voor de kinderen het beste wat amateurs uit dit dorp voortbrengen, gecombineerd met jonge professionals, gaan programmeren. Zolang de muziektent er nog niet is gaan we vooruitlopend op 2017 met partners uit het culturele veld en anderen zoals de ondernemers  zoveel mogelijk  verbindingen leggen. Er gebeurt heel veel in dit dorp en we proberen het aan elkaar te knopen tot een echte culturele ontmoeting.'

Vluchtelingen
Het programma van het Wereldfeest bevat twee toevoegingen die niet in het programma staan. De organisatie vond dat wanneer je op dit moment een wereldfeest in Bilthoven organiseert, er ook aandacht moet zijn voor vluchtelingen. In samenwerking met het Steunpunt Vluchtelingen De Bilt is het gelukt een optreden te programmeren van de 28-jarige sazspeler Nasr Mohamed Ali. Hij is een Syrische vluchteling van Koerdische afkomst en woont twee jaar in Nederland. De saz is een traditioneel houten snaarinstrument. Nasr gaat met veel tempo en passie klassieke Arabische muziek spelen. Daarnaast treedt de zangeres Angatu Feyissa Balcha op. Zij moest om politieke redenen uit Ethiopië vluchten en woont sinds 2008 in Nederland. Op het Wereldfeest staat ze in de kraam van de Wereldwinkel en zingt ze vanaf 13.00 uur bij parasol 3 (bij de Aldi) zelf gecomponeerde liederen in het Oromo. Angatu zal zingen over de hartverscheurende en moeizame reis van de vluchteling en over de hoopgevende liefde.

Inzamelingsactie
Hein Reedijk noemt het Wereldfeest een mooie aanleiding om deze twee nieuwe inwoners van Bilthoven een podium te geven voor een ander geluid. 'Als je een wereldfeest organiseert kan dat niet alleen een Europees feest zijn.' Er wordt die dag in samenwerking met de ondernemers, de Centrumkerk en het Steunpunt Vluchtelingen De Bilt geld ingezameld. De opbrengst is bestemd voor het bekostigen van zwemlessen voor kinderen van hier wonende vluchtelingen. In de vernieuwde Centrumkerk is een workshop met jeugdtheatergroep Masquerade geprogrammeerd. 'Daar komt dan opeens heel ander publiek want de kerk is een interessante ruimte midden in het dorp.' Het programma van de dag is bij verschillende winkels in Bilthoven af te halen.