Anne de Boer en Ebbe Rost van Tonningen.
Anne de Boer en Ebbe Rost van Tonningen.

Geen 'hals over kop'- besluiten

Algemeen Politiek

De Biltse Ondernemers Federatie (BOF) stelt in een eerder uitgegeven bericht voor om in de gemeente De Bilt supermarkten, tuincentra en bouwmarkten zondags de mogelijkheid te bieden hun winkeldeuren te openen. Ook overige winkeliers mogen zelf weten of zij op zondag openen. Over deze opvatting zijn de meningen verdeeld.

door Henk van de Bunt

Naar de mening van de PvdA, de SP, de SGP en de ChristenUnie laat de BOF hiermee een belangrijk deel van de Biltse ondernemers in de kou staan. Het voorstel van de BOF lijkt voor voorstanders van openstelling van winkels op zondag reëel. Wie zich meer in dit thema verdiept, komt volgens de partijen tot een andere conclusie. De openstelling van winkels op zondag brengt de kleine ondernemers in een spagaat. GroenLinks fractievoorzitter Anne de Boer stelt, dat de discussie over de voors en tegens van zondagsopenstelling pas de afgelopen maanden goed op gang komt.  

Dorps
'In de zomer kwam er een rapportje van de Biltse Ondernemers Federatie. Daar stond eigenlijk weinig nieuws in. Dat kan toch niet de aanleiding zijn om er plotseling zondagsopenstelling voor alle Biltse winkels door te drukken?'  vindt GroenLinks fractievoorzitter Anne de Boer.  'De discussie over  zondagsopenstelling is eigenlijk pas de afgelopen maanden goed op gang gekomen. Nu beginnen ook omwonenden zich te beseffen wat er kan gebeuren.  Wij zijn tegen hals over de kop besluiten. Er zijn meer belangen dan die van supermarkten en tuincentra. GroenLinks wil ook de belangen van middenstanders, werknemers en omwonenden meewegen.'   En wat is er mis,  zo stelt de GroenLinkser, om ook na te denken wat voor Biltse dorpen je wilt. 'Steeds stedelijker of mag het ook wat dorps en ontspannen zijn?'

Gehoord
De fractievoorzitter van Beter De Bilt, Ebbe Rost van Tonningen, wil dat burgers worden gehoord over de koopzondagen: 'Een burgerpeiling, die in december a.s. toch al is gepland, moet duidelijkheid brengen. Beter de Bilt heeft kennis genomen van het standpunt van de Biltse Ondernemers Federatie met betrekking tot koopzondagen. De gemeenteraad dient echter tot een bredere belangenafweging te komen. Grote winkeliers, die omzet verliezen doordat in onze omgeving concurrerende winkeliers wel open zijn, willen zelf ook open. Kleine winkeliers die zich door een zondagopening te zwaar belast voelen en op kosten worden gejaagd, willen dat niet. En burgers die zondags behoefte hebben aan rust staan tegenover burgers die bijvoorbeeld met hun gezin gezellig willen winkelen in de winkelcentra dicht bij huis. De gemeenteraad beslist nadat de burgers zijn gehoord. Voor 2016 moet er een beslissing komen.  

Afweging
Het CDA is voorzichtig in haar reactie over een eventuele zondagsopenstelling in de gemeente de Bilt. Fractievoorzitter Werner de Groot: 'De gemeente De Bilt is een zes kernen gemeente, waar verschillend over de zondagsopening wordt gedacht en beleefd. Waar lokale ondernemers met elkaar afspreken om open te gaan of juist te sluiten ziet het CDA ruimte. Hierbij zal zij ook het belang van de kleine ondernemers en de omwonende worden meegenomen in de afweging'.

Belang
Fractievoorzitter Han IJssennagger van Bilts Belang verwoordt het fractiestandpunt: 'Bilts Belang wil vooral een onderzoek onder alle burgers in de hele gemeente, om daarna alle belangen tegen elkaar af te wegen, vóórdat wij een definitief standpunt gaan innemen. Veel kleine ondernemers lijken geen voorstander te zijn. Wij zullen daarbij ook de gevolgen moeten meewegen van het feit dat veel omringende gemeenten om ons heen wèl al het besluit hebben genomen om koopzondagen in te voeren en het mogelijke risico dat daardoor veel koopkracht grotendeels of helemaal en definitief naar omringende gemeenten wegvloeit'.

Werner de Groot en Han IJssennagger.