Dat wil ik 'effe' kwijt…

Algemeen Dat wil ik effe kwijt.....

Afgelopen weekend was het open monumentendag. Die dag heb ik een rondje langs diverse monumenten gemaakt en mogen ervaren hoe rijk het cultureel erfgoed in de gemeente De Bilt is. Cultureel erfgoed, dat je moet koesteren omdat het een verhaal te vertellen heeft over de geschiedenis van de gemeente en de mensen die er de afgelopen eeuwen gewoond en gewerkt hebben en de gemeente gevormd hebben tot wat ze nu is.

Daarom raakte het mij ook om te lezen dat dit wellicht de laatste open monumentendag is omdat de organisatie € 250.000,- tekort komt om volgend jaar weer dit prachtige evenement te kunnen organiseren. Wat mij betreft mag zoiets niet gebeuren. Daarom doe ik een beroep op de provincie Utrecht om samen met de andere provincies te voorkomen dat dit de laatste keer is. Wanneer ik dit bedrag deel door het aantal provincies in ons land kom ik op nog geen € 20.000,- een schijntje op een provinciebegroting van honderden miljoenen. Ik heb mogen zien hoe goed het geld aan monumenten wordt besteed; hierbij noem ik de pas gerestaureerde kassen van landgoed Eyckenstein, een van de vele parels in de onze gemeente, echt een bezoek waard! Maar bij mijn rondtocht door de gemeente sprak ik ook eigenaren van monumenten, die met moeite hun toebedeelde erfgoed in stand kunnen houden omdat zoiets veel geld kost. Velen van u zullen het met mij eens zijn dat dit cultureel erfgoed niet teloor mag gaan omdat het eigenlijk van ons allemaal is omdat we het elke dag zien en er elke dag weer van genieten.

Binnenkort wordt de gemeentelijke begroting door de gemeenteraad besproken. De raad heeft al het besluit genomen om het monumentale pand van het Nieuw Lyceum te restaureren. Het zou het mooi zijn als de raad besluit tot het instellen van een gemeentelijk cultureel erfgoedfonds opdat wij nog lang mogen genieten van al het moois in onze gemeente.

Tot slot wil ik graag de organisatie van de open monumentendag danken en complimenteren voor de geweldige dag ik heb mogen hebben.
Gert-Jan Weierink