(Links) Dolf Smolenaers en Christiaan van Nispen tot Sevenaer dienen gezamenlijk een initiatiefvoorstel in om de zondagsopenstelling te onderzoeken.
(Links) Dolf Smolenaers en Christiaan van Nispen tot Sevenaer dienen gezamenlijk een initiatiefvoorstel in om de zondagsopenstelling te onderzoeken.

Zondagsopenstelling na 1 jaar evalueren

Algemeen Algemeen

De mogelijke openstelling van de Biltse winkels op zondag is de laatste tijd vaak in het nieuws. Politiek De Bilt worstelt met de keuze of dit moet worden toegestaan. In de komende raadsvergadering dienen D66 en de VVD samen een initiatiefvoorstel in om de zondagsopenstelling te onderzoeken in de vorm van een pilot van 1 jaar.

door Henk van de Bunt

Fractievoorzitters Dolf Smolenaers (D66) en Christiaan van Nispen tot Sevenaer (VVD) vertellen hoe ze tot dit plan zijn gekomen. Waarom nu dit voorstel? Christiaan: 'Winkeliers in De Bilt vragen ons al een lange tijd om de mogelijkheid om zelf te kunnen bepalen of ze hun winkel open doen op zondag. De Bilt is geen eiland. Alle gemeenten om ons heen hebben al de mogelijkheid van zondagsopenstelling. Daarom besluiten veel mensen uit De Bilt om op zondag ergens anders naartoe te gaan voor hun boodschappen. Dat is niet alleen vervelend voor onze lokale ondernemers, maar ook nog eens slecht voor de lokale werkgelegenheid'.

Voorstel
Het college diende al een soortgelijk voorstel in vorig jaar, wat maakt dit nu zo anders? Dolf: 'Het ging in dat voorstel om een openstelling alleen voor supermarkten. Wij wilden dat breder trekken, omdat het niet eerlijk is voor een delicatessenwinkel of groenteboer als de supermarkt wel open mag en zij niet. Dat is een principiële keuze: wij willen daarin niet discrimineren. En iedere winkelier heeft natuurlijk de vrijheid om zijn deuren dicht te houden. Je moet niet afdwingen dat iemand open gaat, net zo goed als je niet moet afdwingen dat iemand dicht is op zondag'.

December
Andere partijen vragen om een onderzoek voor er wordt besloten. Daar is toch niks mis mee? Christiaan: 'Zulke onderzoeken kosten enorm veel geld en leveren ook nog vertraging op. Wij willen dat alle winkels in de drukke decembermaanden al open kunnen voor de eindejaar boodschappen. Iedereen weet dat we net voor de zomer drastisch hebben moeten bezuinigen en dan ga ik de Biltenaren niet uitleggen dat we hier tienduizenden euro's aan gaan uitgeven. Het beste, meest ultieme onderzoek is volgens mij praktijkonderzoek. De kosten hiervan zijn namelijk beperkt'. Dolf Smolenaers vult aan: 'Daarom kiezen we voor een pilot van één jaar. Met vooraf een peiling en achteraf een evaluatie samen met de buurt, winkeliers en hun klanten en natuurlijk onze inwoners. In Zeist zijn daar goede ervaringen mee opgedaan, daar hebben wij alles van gehoord op de 'In gesprek met' - avond die D66 en de VVD laatst samen hebben georganiseerd. En ja, dat betekent ook dat aan het einde van de rit kan blijken dat de koopzondag toch niet werkt voor onze gemeente'.

Meegaan
Op de vraag naar te verwachten medewerking van andere politieke partijen komt een politiek antwoord: Dolf: 'Uiteindelijk draait het om een principiële keuze: vinden wij dat winkeliers zelf de vrijheid mogen hebben om open of niet open te gaan op zondag? Vertrouwen wij het aan de winkelcentra in Maartensdijk, De Bilt en Bilthoven toe om daarin een eigen keuze te maken? Of maken wij die keuze alvast voor hen'? Christiaan tenslotte: 'In onze buurgemeenten is samengewerkt door politieke partijen van allerlei kleur om dit mogelijk te maken, laten we ook hier doorpakken en het samen goed regelen. Wij staan open voor iedere partij die hier samen met ons werk van wil maken'.