Rien Griffioen (met pet) en andere bewoners van de Grote Beer vrezen in de kou te staan.
Rien Griffioen (met pet) en andere bewoners van de Grote Beer vrezen in de kou te staan.

Bewonerscommissie wil hotel

Algemeen Algemeen

Vanaf volgende week worden per vijf gestapelde woningen van de Grote en Kleine Beer in Bilthoven de rookgasafvoeren vernieuwd en brandwerende maatregelen uitgevoerd. Uitstel naar 2016 is technisch onverantwoord. Er is sprake van een conflictsituatie betreffende de uitvoering in dit deel van het jaar.

door Henk van de Bunt

Rien Griffioen is één van de bewoners: 'Wat gebeuren moet, moet dus maar gebeuren. Gedurende 10 werkweken van 5 dagen (dan zitten we al eind november) zijn bij toerbeurt 5 huurders, al dan niet met gezinsleden, gedurende twee dagen verstoken van verwarming en warm water. De woonstichting SSW schrijft: 'als u het wilt dan kan het onderhoudsbedrijf een noodkacheltje bij u plaatsen'. Dat is niet de oplossing naar onze mening'.

Commissie
Sinds kort is er voor de twee 'Beren' een bewonerscommissie opgericht. Griffioen: 'Wij willen wijzen op het verzaken van de zorgplicht in bovengenoemd project. Veel bewoners zijn bejaard tot hoogbejaard en hulpbehoevend. Dagelijks komen er hulpverleners. Bij dit renovatieproject hoort zeker een keuzemogelijkheid voor de bewoners zoals tijdelijk onderdak in bijvoorbeeld een verzorgingshuis of desnoods een hotel.

Gemakshalve gaat de Woonstichting er van uit dat alle bewoners b.v. een magnetron en een elektrische waterkoker hebben om een warme maaltijd te maken en koffie en thee te zetten.

SSW
Sander Wuis, medewerker Communicatie & PR reageert namens de SSW: 'De genoemde werkzaamheden willen we voor het stookseizoen uitgevoerd hebben. Begin van het jaar hebben we bij een woning, tijdens het aanbrengen van brandwerende voorzieningen, geconstateerd dat het rookgasafvoerkanaal onderhoud behoeft. In overleg met het onderhoudsbedrijf hebben we besloten om alle rookgasafvoerkanalen uit voorzorg te vervangen. We hebben het aanbrengen van de brandwerende voorzieningen ook uitgesteld zodat we alle werkzaamheden in één keer kunnen uitvoeren. Omdat de rookgasafvoeren met elkaar in verbinding staan moeten we bij de vier bovenliggende woningen de werkzaamheden gelijktijdig uitvoeren'.

Kacheltjes
Volgens Wuis duren de werkzaamheden maximaal twee werkdagen voor elke bewoner: 'Op de eerste dag wordt de cv-ketel en wat leidingwerk verwijderd. Als er een oude cv-ketel aanwezig is wordt deze direct vervangen voor een nieuwe. De tweede dag wordt alles weer gemaakt, opgehangen en aangesloten. Tijdens een proef waren de werkzaamheden net na de middag afgerond. Tijdens de werkzaamheden kan de CV-ketel niet gebruikt worden. Hierdoor is er geen verwarming en geen warm water in de woning. De bewoners kunnen natuurlijk 's morgens nog gewoon douchen en/of gebruik maken van warm water. De volgende dag is er na het afronden van de werkzaamheden gewoon weer warm water. Daar waar bewoners het tijdens de werkzaamheden te koud hebben, wordt voorzien in warmte d.m.v. elektrische kacheltjes. Dat gaat in overleg met de betreffende bewoner. We laten de huurder natuurlijk niet in de kou staan. Gezien de ingreep en duur van de werkzaamheden hebben we ervoor gekozen om bewoners in hun eigen woning te laten verblijven'. De bewonerscommissie heeft op 15 september jl. in een laatste gesprek met de Woonstichting moeten vaststellen niet tot een oplossing te kunnen komen. Inmiddels ligt er een open brief bij de politiek.