Von der Dunk samen met Ebbe Rost van Tonningen bij de Von der Dunk lezing in 2013.
Von der Dunk samen met Ebbe Rost van Tonningen bij de Von der Dunk lezing in 2013.

Thema-avond vluchtelingenvraagstuk

Algemeen Algemeen

Over het zeer actuele vluchtelingenvraagstuk in ons land vindt op dinsdagavond 22 september van 20.00 tot 22.15 uur een thema-avond plaats in de Bremhorst, Jan van Eycklaan 31 te Bilthoven. Als sprekers zullen optreden Prof. Herman von der Dunk en burgemeester Arjen Gerritsen. Ebbe Rost van Tonningen zal als gespreksleider optreden. 

Het aantal vluchtelingen, dat asiel aanvraagt stijgt snel. De afgelopen week hebben zich in Nederland 3100 mensen gemeld. Duitsland verwacht dit jaar 800.000 mensen. Tegelijkertijd slaagt Europa er niet in om tot een gemeenschappelijke aanpak te komen. Veel asielzoekers zullen worden verdeeld over diverse gemeenten. Ook de gemeente De Bilt krijgt daarmee te maken.

Geen beleid
Naar alle waarschijnlijkheid zullen veel vluchtelingen nog vele jaren in Nederland verblijven. Over de huisvesting, de begeleiding, het taalonderwijs, scholing, werk voor werkzoekenden en de integratie in de Nederlandse gemeenten is nog weinig tot geen beleid ontwikkeld. Wat staat je als gemeente te wachten? Het doel van deze thema-avond is om tot een verkenning te komen van de effecten van de opvang op de samenleving en na te gaan wat er nodig is voor een samenhangend beleid.

Ervaring
Prof. Hermann von der Dunk kwam toen hij 8 jaar oud was met zijn ouders van Duitsland naar Nederland. Hij volgde onderwijs aan Het Nieuwe Lyceum en werd docent aan de Werkplaats in Bilthoven. Von der Dunk spreekt als historicus en zal kort iets zeggen over Nederlands naam als gastvrij asielland en de realiteit van vandaag.

Burgemeester Arjen Gerritsen is portefeuillehouder op dit terrein voor het College van B&W. Hij zal vertellen wat de ervaringen zijn in de jarenlange asielopvang en begeleiding in De Bilt. De gemeente heeft contacten gelegd met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) die de verdeling van de asielzoekers over gemeenten organiseert. Er heeft een eerste verkenning plaatsgevonden naar mogelijke opvanglocaties.

Ebbe Rost van Tonningen is een ervaren bestuurskundige en gemeenteraadslid, die van zijn eerste tot vijfde levensjaar in een vluchtelingenoord in Duitsland verbleef. Hij was projectleider in de tachtiger jaren van de vorige eeuw in oude wijken van Rotterdam waar veel immigranten de wijken binnenstroomden.

De avond staat open voor belangstellenden. De toegangsprijs is 5 euro per persoon om de kosten te dekken. Om zekerheid te verkrijgen over deelname aan de bijeenkomst is aanmelding via het emailadres evt@ebbevantonningen.com noodzakelijk. De ontvangst is tussen 20.00 uur en 20.15 uur. Vol is vol. Nadere informatie Ebbe Rost van Tonningen evt@ebbevantonningen.com of 06 53225908