Gert Landman en Herman Steendam verhalen nog eenmaal over de ontstaansgeschiedenis van het hoogkruis.
Gert Landman en Herman Steendam verhalen nog eenmaal over de ontstaansgeschiedenis van het hoogkruis.

Bilts Hoogkruis bedankt donateurs

Algemeen Kunst & Cultuur

Op 12 september vierde het Bilts Hoogkruis in het Van Boetzelaerpark zijn tweede verjaardag. Reden voor de Stichting Bilts Hoogkruis om nog eenmaal de sponsors en donateurs te bedanken voor hun financiële bijdragen aan de totstandkoming van het monument.

Voorzitter Gert Landman en penningmeester Herman Steendam blikten nog eenmaal terug op de ontstaansgeschiedenis van het hoogkruis. Met tevredenheid, want alle doelstellingen van de stichting zijn gerealiseerd en alle kosten zijn voldaan. Het laatste wapenfeit was de plaatsing van een natuurstenen bankje, waarop mensen die het kruis willen bezichtigen even kunnen plaatsnemen. Het bankje sluit qua uitstraling mooi aan bij het hoogkruis.

Opgeheven
Eind dit jaar wordt de stichting die het initiatief nam voor het monument opgeheven. De website (www.biltshoogkruis.nl) blijft in de lucht en Gert Landman zal nog regelmatig groepen rondleiden bij het kruis. Of het Bilts Hoogkruis de eerbiedwaardige leeftijd zal bereiken van de soms wel 1300 jaar oude kruisen in Ierland, valt moeilijk te voorspellen: 'Maar als De Bilt over bijna een eeuw zijn duizendjarig bestaan viert is de kans groot dat dit prachtige monument ter ere van de Ierse roots van de gemeente nog steeds door de volgende generaties Biltenaren wordt bewonderd', aldus Herman Steendam.         
(Rob Jastrzebski)