Peter van Eijken (l) en Evert ten Kate.
Peter van Eijken (l) en Evert ten Kate.

Koopzondagen in de gemeente De Bilt

Algemeen Algemeen

In 2014 haalde een voorstel in de Biltse gemeenteraad om mogelijkheden voor winkeliers te creëren voor zondagsopenstelling het niet. Na een politieke discussie trok het College van Burgemeester en Wethouders het voorstel in toen duidelijk was dat er op dat moment geen raadsmeerderheid voor was.

door Henk van de Bunt

Dit betekende dat het beleid met 4 openstellingen per jaar werd gehandhaafd. Voor het bestuur van de BOF was dit reden om een uitgebreide ledenconsultatie te beleggen met de winkeliersverenigingen om te zien wat de wensen bij de direct betrokkenen zijn.

Meer koopzondagen
Voorzitter Evert ten Kate: 'Het blijkt dat de consument in toenemende mate op zondag wil winkelen. De zaterdagen zijn vaak gevuld met sporten, begeleiding van activiteiten van de kinderen etc. De interesse in de koopavonden neemt af. Onderzoeken tonen een toeloop van winkelend publiek aan bij zondagsopenstelling. Er zijn voorbeelden bekend van supermarkten die op zondag 20% van hun weekomzet realiseren. Dit heeft tot gevolg dat, de grote steden voorop, ook vele andere gemeenten er voor hebben gekozen de openingstijden te verruimen en ook zondagsopenstelling toe te staan. Momenteel blijft De Bilt hierbij achter t.o.v. de omliggende gemeenten, waardoor wij consumenten stimuleren buiten de gemeentegrenzen te gaan winkelen en geven wij een absoluut verkeerd signaal af, met ook nog het ontstaan van oneerlijke concurrentie als gevolg; met name bij supermarkten'.

Zinvol
Bestuurslid Retail Peter van Eijken: 'Allereerst moet het nooit een verplichting worden, maar de mogelijkheid voor de individuele ondernemer moet gecreëerd worden. Daarnaast hangt het van de branche af of het zinvol is open te gaan. Ook moeten wij het afwijzen van zondagsopenstelling uit principiële overwegingen respecteren. Wij weten dat het voor de (kleinere) individuele ondernemer, die al zes dagen per week open is, bijna niet te doen is een extra dag open te gaan. Zij zitten nadrukkelijk in een spagaat, een niet te onderschatten probleem. Het moet ook voor hen een eigen afweging blijven of zij voldoende omzet kunnen genereren om deze keuze verantwoord te kunnen nemen. Of wellicht op andere momenten dichtgaan en wel op zondag open te gaan. Zij stemmen dit af met de andere winkels in hun centra en maken een gezamenlijke keuze'.

Voorbeelden
Ten Kate: 'Er zijn voldoende winkels waarvoor een zondagsopenstelling noodzakelijk is. Hierbij moeten we denken aan supermarkten, tuincentra, kledingzaken, duurzame goederen, bouwmarkten etc. Het doel moet zijn dat de ondernemers de mogelijkheden krijgen hun klanten zo goed mogelijk te bedienen en daarmee de koopstromen binnen onze winkelcentra houden, zoals ook de Horeca en diverse andere branches dat doen. De klant maakt zijn eigen keuze en laat zich niet door plaatselijk openingstijden dwingen om alleen dan aankopen te doen. Zeker niet als er in de directe nabijheid andere mogelijkheden zijn naast internet, dat vierentwintig uur per dag beschikbaar is'.

Levendig
Van Eijken: 'Naast het directe belang van het behouden van koopstromen en omzet voor onze winkeliers zijn er vele indirecte zaken die een rol spelen, zoals het kunnen handhaven van een aantrekkelijk winkelaanbod. het winkelgebied heeft vaak meerdere functies: men gaat er ook een hapje eten, er zijn vaak culturele activiteiten etc. Met andere woorden de centra blijven levendig en de gemeente De Bilt blijft daardoor een aantrekkelijke woonplaats. Er is ook een milieuaspect: men hoeft niet te reizen naar elders om zijn aankopen te doen. Door in ieder geval een keus te maken gaan we ons niet negatief onderscheiden ten opzichte van de omliggende gemeenten'.

Respect
Ten Kate: 'Hoewel binnen de lid-verenigingen er een grote diversiteit aan meningen is, kiest tot een meerderheid voor de aanbeveling supermarkten, tuincentra, bouwmarkten etc.de gelegenheid te geven iedere zondag open te zijn en alle overige winkels eveneens de mogelijkheid te geven iedere zondag open te gaan. De verwachting is dat per winkelcentrum afstemming zal plaatsvinden over het wel of niet open gaan. Wij zijn er van overtuigd dat onze prima georganiseerde winkeliersverenigingen uitstekend in staat zijn dit met elkaar af te stemmen en te organiseren. Zij zullen per centrum bepalen wanneer zij wel en niet open zijn. Dan is ook gezamenlijke reclame en marketing mogelijk om de effecten te optimaliseren. Diverse plaatsen in het land tonen aan dat enquêtes voor- en achteraf niets toevoegen. Ze kosten alleen veel geld. Mensen, die uit religieuze overwegingen tegen zijn, moeten worden gerespecteerd. Wij moeten niet trachten hen te overtuigen. Anderzijds moet deze groep ook respecteren, dat anderen een andere mening hebben en hun zondag anders willen invullen'.