Schetsontwerp van de nieuw te bouwen moskee. (illustratie Moskee Arrahman)
Schetsontwerp van de nieuw te bouwen moskee. (illustratie Moskee Arrahman)

Ontwerp nieuwe moskee gepresenteerd

Algemeen Algemeen

Het ontwerp voor de nieuwe moskee in Bilthoven aan de Noorderkroon is klaar. Woensdag 9 september werden de bouwtekeningen tijdens een bijeenkomst bij WVT aan de Talinglaan 10 in Bilthoven gepresenteerd en werden de belangstellenden bijgepraat door de gemeente, een architect en het moskeebestuur.

De nieuwe moskee in Bilthoven, zo bleek tijdens deze avond, is welkom. Omwonenden en andere belangstellenden, waaronder diverse gemeenteraadsleden, stelden kritische vragen over de parkeerdrukte. Verder lijkt niets de komst in de weg te staan. Het is de bedoeling dat moslims eind 2017 voor het eerst in het nieuwe gebouw kunnen bidden. Volgens de gemeente is dit nog niet het definitieve ontwerp: 'De gemeente denkt dat dit ontwerp prima past binnen de ruimtelijke kaders, die daarvoor zijn opgesteld. Die geven aan hoe groot het gebouw mag worden, met hoeveel parkeerplaatsen ze rekening moeten houden en waar het moet komen'.

Miljoen
Op dit moment bidden de moslims nog in een oud gebouw dat het bestuur in de jaren 80 kocht. Het is te klein voor de gemeenschap. Het gebouwtje, dat verscholen ligt tussen omringende bebouwing, is sinds 1982 in gebruik als moskee. Aanvankelijk alleen gedurende de Ramadanperiode. Voorheen deed het dienst als Koninkrijkzaal van de Jehova's Getuigen. In 1986 is het gebouw met bijbehorende grond gekocht door de moslimgemeenschap. De moslimgemeenschap is hier uitgegroeid en daarom wordt gekeken naar een ander stuk grond, om daar een nieuwe moskee te bouwen. Maar een nieuw gebouw kost 1 miljoen euro. Om dat bij elkaar te krijgen is het bestuur al 10 jaar bezig met het inzamelen van geld.
De moskee accepteert geen geld uit het buitenland en is een officiële ANBI-instelling. Dat betekent dat de moskee zich voor minstens 90 procent inzet voor algemeen nut en dat de belastingdienst een oogje in het zeil houdt.

Gemeenschap
Chaib El Hadoute is bestuurslid van de Marokkaans Islamitische Gemeenschap De Bilt en Bilthoven: 'Wij groeperen ongeveer 100 gezinnen. Sinds 1982 komen wij samen aan de Troelstraweg in De Bilt, waar wij een ontmoetingsplaats en informatiepunt willen zijn voor mensen en organisaties die zich inzetten voor de moslimgemeenschap in onze gemeente. Wij willen ook de gesprekspartner zijn voor maatschappelijke organisaties en (daardoor) bijdragen aan meer begrip, respect, dialoog en samenwerking tussen inwoners met verschillende culturele achtergronden'. Chaib vertelde wat over de activiteiten, die in zo'n ontmoetingsruimte plaatsvinden: 'Vijf keer per dag bidden, de vrijdagpreek, cursussen voor vrouwen, Arabische lessen voor kinderen, huiswerkbegeleiding, buurtactiviteiten, vergaderingen en een bibliotheek

door Henk van de Bunt

Omgeving
Maikel Haman (stedenbouwkundige gemeente) behandelde de inpassing in de omgeving en vertelde over parkeer(on-)mogelijkheden en verdere voorzieningen. Middels een PowerPointpresentatie werd een indruk gegeven van het ontwerp, zowel van binnen als van buiten. Het centrum is te vergelijken met het bouwwerk in de gemeente Nieuwegein, maar dan zonder koepel. Het wordt een moderne moskee met een bescheiden minaret (13 meter hoog) en een roodachtige kleur, die past bij de gebouwen in de omgeving. Het gebouw is ruim twintig meter lang en ruim twintig meter breed. Het heeft een begane grond, een eerste en een tweede verdieping. El Hadoute: 'Overdag wordt de moskee niet druk bezocht. Het drukste moment zal op vrijdag tussen 12.00 en 15.00 uur'. De buurt denkt ook dat vooralsnog daar een probleempunt ligt, omdat vrijdags het er al druk is i.v.m. de markt. De vrees bestaat dan dat parkeren lastig wordt.

Verder
De vraag 'Hoe verder na deze avond' werd door gemeentelijk projectleider Marianne van Ammers beantwoord: 'De gemeenteraad zal hopelijk in november een besluit nemen over de ruimtelijke randvoorwaarden. Daarna kan de procedure tot wijziging van het bestemmingsplan starten. Dat zal ongeveer 10 maanden duren. Na vaststelling van het bestemmingsplan dient de vereniging een omgevingsvergunning aan te vragen'. De start van de bouw zal op z'n vroegst in 2017 zijn en een mogelijk feestelijke opening voor de buurt zal ook eerst dan pas zijn.

Aandachtspunten
Verantwoordelijk wethouder Hans Mieras is blij met de inbreng van de buurtbewoners: 'Het moskeebestuur en de gemeente hebben veel vragen kunnen beantwoorden en ook een paar aandachtspunten meegekregen. We kunnen in deze prille fase, waarbij we allereerst de buurt wilden informeren, nog niet alle details invullen. We nemen de opbrengst van de bijeenkomst zeker ter harte bij de verdere uitwerking. Ik heb er alle vertrouwen in, dat de moskee een goede rol in de wijk zal vervullen, net zoals in De Bilt. Fijn te merken hoe de moskee zich inzet om er ook in Bilthoven een succes van te maken, samen met de gemeente en de buurt.'

De oude ontmoetingsruimte aan de Biltse Troelstaweg.
Omwonenden en andere belangstellenden stelden kritische vragen over de parkeerdrukte.