V.l.n.r. Coen van Dijk, Linda Klaucke, Cobi en Cor de Gram.
V.l.n.r. Coen van Dijk, Linda Klaucke, Cobi en Cor de Gram.

Na 28 jaar stoppen Cor en Cobi de Gram met cafetaria

Algemeen Zakelijk

Het idee was twee jaar geleden al ontstaan, stoppen met de zaak en eens lekker wat anders gaan doen, beetje reizen en verder niets meer moeten. Maar eerst moest een goede opvolging gevonden worden voor de voortzetting van de cafetaria. Eigenlijk was dat niet eens zo moeilijk, in no-time was een goede opvolger gevonden.

door Walter Eijndhoven

Toen Van Oostrum, de vroegere bakker, zijn pand in Westbroek te koop zette, was het een uitgelezen kans voor Cor en Cobi om hun wens in vervulling te laten gaan, een eigen cafetaria runnen. Door zijn werk in eerdere cafetarias kende Cor het klappen van de zweep inmiddels wel en hij vond het tijd worden om een eigen zaak op te zetten. Inmiddels bestaat cafetaria De Gram alweer 28 jaar. Cor: 'In 1987 zijn wij hier in Westbroek begonnen met onze zaak, nadat wij het pand hadden overgenomen van Van Oostrum. Ik kwam zelf uit Beesd, dus het was een hele stap om, samen met Cobi, mijn echtgenote, hier in het dorp een cafetaria te beginnen'. Cobi vult Cor direct aan: 'Mijn vader is geboren in het buitengebied van Westbroek, dus ik kende het dorp Westbroek al redelijk. Voor mij was het meer een thuiswedstrijd dan voor Cor'.

Sponsoring
De zaak draaide meteen goed in het dorp en iedereen haalde zijn snacks bij De Gram. Ondertussen deed De Gram weer veel terug voor de Westbroekse gemeenschap, onder andere sponsoring van sportverenigingen en het sponsoren van allerlei evenementen in het dorp. Daarnaast heeft Cor, samen met Cobi, een muziekcd opgenomen. De opbrengst hiervan ging naar het Ronald McDonald Kinderhuis.

Rustiger
In de loop der jaren werkte gemiddeld zo'n acht man personeel in de cafetaria. Cobi: 'Ik werk zelf niet continu hoor, ik ben gewoon parttimer en werk ongeveer veertig uur per week in de zaak'. Cor valt Cobi gelijk in de rede: 'En dat noemt zij parttime, veertig uur in de week werken. Maar het is wel flink aanpoten hoor, met een eigen zaak. Werkweken van zestig uur zijn heel normaal. Het is natuurlijk niet alleen in de winkel staan, maar je moet ook inkopen doen, bestellingen plaatsen, en daarnaast nog de boekhouding doen. Dat komt er allemaal bij, natuurlijk'. Uiteindelijk werd al dat harde werken Cor ook teveel. Vier jaar geleden ging bij hem het licht uit en kreeg hij hartklachten. Dat heeft hem aan het denken gezet. Is het niet beter om het eens wat rustiger aan te doen?

Brand
Twee jaar geleden werd dan ook besloten de zaak te koop te zetten en opvolging te zoeken voor de Westbroekse cafetaria. Nog even dreigde een brand in juli roet in het eten te strooien. Cor: 'Dat was inderdaad erg schrikken. Gelukkig is het pand niet afgebrand. Wel zijn wij vijf weken gesloten geweest, voornamelijk door de enorme rook- en roetschade, die is ontstaan. Bij deze wil ik de brandweer dan ook nog even bedanken voor het goede werk dat zij hebben gedaan en natuurlijk iedereen die zo met ons begaan is geweest in die moeilijke tijd'. Inmiddels is ook gezorgd voor een goede opvolging. Zij kunnen gewoon met de winkel verder. Cor: 'Maar voor het zover is, hoop ik alle klanten nog even te kunnen bedanken in het door hun gestelde vertrouwen in onze cafetaria. Dinsdag 29 september is onze laatste dag. Ik hoop velen dan nog even te kunnen begroeten'. Woensdag 30 september is de zaak een dag gesloten, om op donderdag 1 oktober weer open te gaan, onder de nieuwe eigenaars, Coen van Dijk en Linda Klaucke.

Nieuwe eigenaars
Coen van Dijk: 'De meesten onder de Westbroekers zullen mij wel kennen. Al op mijn veertiende stond ik in de zaak van Cor en Cobi en heb acht jaar bij hen gewerkt'. In de tussentijd heeft Van Dijk zijn Middelbare Hotelschool afgerond en werd hij bedrijfsleider bij 'De Heeren van Maarssen'. Toch kriebelde het bij Coen en Linda, om een keer een eigen zaak op te zetten. Zij zeiden dan ook direct 'ja' toen zij er een kans voor kregen. Dus zo gezegd, zo gedaan. Op 1 oktober zal cafetaria De Gram verdergaan onder de twee nieuwe eigenaren en een andere naam: Cafetaria Coen. Cor: 'Wat ik zo fijn vind, is dat al het personeel gewoon meegaat met de nieuwe zaak, voor Cobi en mij een hele geruststelling'.

Coen van Dijk en zijn vriendin Linda Klaucke heten dan ook iedereen van harte welkom op donderdag 1 oktober, van 16.00 tot 18.00 uur. Met muziek, springkussens voor de kinderen en dergelijke zal de nieuwe cafetaria worden geopend.