Fia Lam (links) en haar cursisten
Fia Lam (links) en haar cursisten

Voorspeelavond Fia Lam en leerlingen groot succes

Algemeen Muziek

Ondanks een jaarlijks dalend aantal kerkorganisten heeft Fia Lam, kerkorganist van de Hervormde Kerk in Westbroek, het toch voor elkaar gekregen om een succesvolle voorspeelavond te organiseren. Zeventien leerlingen, allemaal uit Westbroek en Maartensdijk, haalden het beste uit zich om het toegestroomde publiek te laten genieten van kerkorgelmuziek.

door Walter Eijndhoven

De Hervormde Kerk in Westbroek telt vijf organisten. Eén daarvan is Fia Lam, al vanaf haar 18e jaar actief in de kerk. Lam: 'Al van jongsaf ben ik geïnteresseerd in kerkorgelmuziek. Net als velen onder ons heb ik eerst blokfluitles gehad, maar het kerkorgel trok mij toch meer aan. Vooral het enorme geluid uit die orgelpijpen, mede veroorzaakt door het uittrekken van de registers, bezorgde mij kippevel'.

Hulpje
In die beginjaren was Lam vaak in de kerk te vinden als hulpje van de organist en mocht zij af en toe oefenen op het kerkorgel. Eerst alleen op de klavieren, maar al snel mocht zij ook de pedalen gebruiken. Haar liefde voor het kerkorgel werd steeds groter en Lam begon zelf ook lessen te geven, bij haar thuis, maar ook af en toe op het kerkorgel. Na een aantal jaar van lesgeven kwam, door drukke werkzaamheden op de boerderij, de klad in lesgeven en stopte zij hiermee.

Nieuwste methode
Vier jaar geleden echter, werd Lam toch weer gevraagd of zij het leuk zou vinden weer orgellessen te gaan geven. Lam: 'Ik was eigenlijk direct weer enthousiast, want muziek is toch mijn lust en leven. Via een 'nootje' in De Vierklank reageerden vijf mensen en zodoende had ik binnen de kortste keren een aantal leerlingen. Naast de vreugde die mij dit geeft, geeft het mij ook meer structuur in mijn leven. Ik wil mensen graag laten kennismaken met muziek, hen daarvan laten genieten'. Via de nieuwste methode, de basis bestaat uit 6 leerboeken, leert Lam haar leerlingen orgelspelen, met de hoop dat een aantal van hen doorgaat op het kerkorgel. Lam: 'Stiekem hoop ik natuurlijk ook dat de kerk er een aantal kerkorganisten bij krijgt, als begeleiding tijdens de samenzang'.

Voorspeelavond
Ter stimulering van haar leerlingen, heeft Lam op 4 september, voor de tweede keer, een voorspeelavond in de Hervormde Kerk georganiseerd. Ondanks de zenuwen om voor een groot publiek te spelen, hadden alle 17 leerlingen toegezegd om een stuk te komen voorspelen. Lam: 'Ook dit jaar was het weer een groot succes. Ongeveer zestig mensen hebben genoten van de ten gehore gebrachte stukken. Ook mijn leerlingen vonden het geweldig en vier van hen willen nu zelfs verder als kerkorganist, waar ik erg blij mee ben'.

Per afgelopen januari zijn Jan de Bruijn, Ruth Nagel en Eline Hennipman officieel aangesteld als (hulp-)organisten en zullen zij de kans krijgen de samenzang binnen de kerk te begeleiden. Lam: 'Missie geslaagd'.