Helmi Kaskens is coördinator buurtbemiddeling De Bilt. [foto Marijke Drieenhuizen]
Helmi Kaskens is coördinator buurtbemiddeling De Bilt. [foto Marijke Drieenhuizen]

Buurtbemiddeling scoort goed

Algemeen Algemeen

Buurtbemiddeling De Bilt presteert goed in vergelijking tot het landelijke gemiddelde; zo blijkt uit de jaarlijkse benchmark van het Centrum voor Criminaliteit. In De Bilt gaat het over ruim 50 gemelde zaken; landelijk werd in 2014 gemiddeld 68% van de zaken opgelost. De Bilt scoort rond het landelijk gemiddelde.

door Henk van de Bunt

Helmi Kaskens is coördinator buurtbemiddeling De Bilt: 'De kans op een oplossing is het grootst als Buurtbemiddeling in een zo vroeg mogelijk stadium van de woonoverlast wordt ingezet. Dan kunnen buren vaak nog een normaal gesprek met elkaar voeren'. Sinds 2009 is Buurtbemiddeling De Bilt actief binnen deze gemeente. Buurtbemiddeling De Bilt bestaat uit een groep geschoolde vrijwilligers, met compassie voor mensen en een goed luisterend oor, die bemiddelingsgesprekken aangaan. De vrijwilligers dragen geen directe oplossingen aan maar proberen de onderlinge communicatie te herstellen. Alle inwoners van de gemeente De Bilt kunnen gratis gebruik maken van Buurtbemiddeling de Bilt.

Meer
Steeds meer bewoners vinden zelf de weg naar Buurtbemiddeling. Het aantal bewoners dat een beroep doet op buurtbemiddeling is de afgelopen jaren flink toegenomen. Meer en meer nemen mensen op eigen initiatief of na advies van de wijkagent of woningcorporatie zelf contact op met Buurtbemiddeling. In Zeist, Bunnik en De Bilt zijn 35 vrijwilligers actief. Landelijk zijn dat er zo'n 2700. Zij vormen de basis van Buurtbemiddeling. Ze zetten zich in om burenruzies te helpen oplossen. Daarmee leveren ze een waardevolle bijdrage aan een leefbare en veilige buurt. Een buurtbemiddelaar zegt het zo: 'Het is iedere keer weer geweldig als mensen weer in gesprek komen met elkaar. Soms is er maar een klein zetje nodig om iets op te lossen'.

Contact
Helmi Kaskens: 'Wilt u voorkomen dat een kleine ergernis uitgroeit tot een conflict en wilt u weer een goede verstandhouding met uw buren? Bent u bereid om zelf na te denken over een acceptabele oplossing die voor beide kanten werkt? Dan geven wij u graag informatie en advies hoe u in gesprek kunt gaan met uw buren. Wij kunnen het gesprek ook begeleiden als u dat wenst'. Op donderdag is er van 9.00 tot 10.30 uur een spreekuur buurtbemiddeling door Helmi in het Servicecentrum Maartensdijk. Iedereen die vragen heeft over een verminderd woongenot door bijvoorbeeld een geschil met de buren of overlast ervaart wordt door haar uitgenodigd om te komen praten. Buurtbemiddeling voor De Bilt (Helmi Kaskens) is te bereiken per telefoon (030 2677788) en per mail: buurtbemiddeling.debilt@menaderomnium.nl.