Advies bezwarencommissie over uitbreiding tuincentrum opgevolgd

Algemeen Politiek

Het college van Burgemeester en Wethouders van De Bilt volgt het advies van de bezwarencommissie over het bedrijf Ranzijn Tuin en Dier, Universiteitsweg 2, op. Het verlenen van een vergunning voor de uitbreiding van het tuincentrum leidde tot bezwaren van omwonenden.

Ook een aantal bedrijven en dierenartsen maakten bezwaar, onder andere omdat het vestigen van een dierenkliniek op de locatie niet past in het bestemmingsplan. Het college besloot dat hiervoor een nieuw vergunningstraject noodzakelijk is.

Noodzaak
Begin dit jaar verleende het College een vergunning aan Ranzijn Tuin en Dier voor het uitbreiden van het tuincentrum voor de verkoop van tuinartikelen. Dit leidde tot bezwaren van omwonenden en dierenartsen, die hun zorgen uitten over de gevolgen van de uitbreiding. De bezwarencommissie liet weten dat de noodzaak van de uitbreiding onvoldoende toegelicht is in de vergunning. De aanvrager is in gelegenheid gesteld om een aanvullende toelichting te geven. Volgens het college is de economische noodzaak van de uitbreiding nu voldoende aangetoond.

Kliniek
Ook was er bezwaar tegen de vestiging van een dierenkliniek op de locatie. De vergunning die er ligt, dekt volgens de adviescommissie niet alle activiteiten van Ranzijn Tuin en Dier. Het college volgt de bezwarencommissie in het standpunt, dat de verkoop van diervoeder en een dierenkliniek niet onder het begrip tuincentrum valt. Overige bezwaren tegen de uitbreiding zijn ongegrond verklaard door de bezwarencommissie; dit advies neemt het college ook over. Deze bezwaren gingen onder andere over de impact van de uitbreiding op de lichtuitstraling op de omgeving en overlast door de opslag van vuurwerk.

Nieuw vergunningstraject
Voor de afdeling 'dier' met dierenkliniek heeft Ranzijn intussen een vergunningaanvraag ingediend. De nieuwe aanvraag zorgt er voor dat de strijdigheid met het bestemmingsplan wordt opgeheven na het verlenen van de vergunning. Bij het nieuwe vergunningstraject is inspraak mogelijk en neemt de raad ook deel aan de besluitvorming.