Nieuwe oogst Avocadoos
Nieuwe oogst Avocadoos

Ecuadoriaanse avocado bij Landwaart

Algemeen Algemeen

De avocado is een vrucht. Maar het gaat er natuurlijk niet om of een avocado groente of fruit is maar wat het voor je lijf doet. Gelukkig alleen maar goede dingen. Je kunt de avocado zelfs rekenen tot één van de meest belangrijke fruitsoorten voor je gezondheid.

door Henk van de Bunt

Wim Landwaart: 'Een avocado is een echte smulvrucht. Snijd een avocado door de helft, een beetje peper, zout en limoensap erop en lepelen maar. Maar de vrucht combineert ook heerlijk in allerlei gerechten en salades, kan verwerkt worden in salsa's of functioneren als broodbeleg. Daarom is het ook zo fijn dat avocado's super voedzaam zijn. Je maakt je lichaam erg blij met een paar avocado's per week. Maar het maakt ook uit welke avocado's je eet. Wij hebben avocado's, exclusief uit Ecuador'.

Landwaart
Op 1 september is een eerste zending verse avocado's direct geplukt vanaf de plantage in Ecuador naar een groep met de beste groenteboeren van Nederland en een paar in België gegaan. Landwaart uit Maartensdijk maakt deel uit van die groep 'specialisten'. Deze avocadoplanten groeien op de evenaar, op een hoogte van zo'n 1900 meter boven de zeespiegel, met voeding uit een vruchtbare vulkaanbodem en water uit 7 natuurlijke waterbronnen. Na de pluk worden ze direct klaar gemaakt voor transport met het vliegtuig om vervolgens direct uit te leveren aan deze groep groenteboeren.