Anco de Rooij verwacht ook dit jaar weer veel bezoekers.
Anco de Rooij verwacht ook dit jaar weer veel bezoekers.

Oude Dorp De Bilt gaat weer bruisen van activiteiten

Algemeen Algemeen

Zaterdag 12 september vindt in Het Oude Dorp De Bilt de inmiddels traditionele Markt- en Oldtimerdag plaats. De Oldtimers nemen voor de vijfde keer deel aan de dag. De organisatie hoopt dat ter gelegenheid van dit eerste lustrum de auto's die dag letterlijk in het zonnetje worden gezet.

door Guus Geebel

Na een kort optreden van de Sgt Wilson's Army Show geeft burgemeester Arjen Gerritsen om 10.00 uur het startsein voor de Marktdag. De Sgt Wilson's Army Show vertolkt muziek uit de jaren veertig en vijftig. De zangeressen treden later die dag op om 12.45, 14.00 en 15.00 uur. Om 10.30 uur vertrekken de oldtimers voor de zeventig kilometer lang Herbieroute, die tot ongeveer 12.00 uur duurt. De oldtimers worden uitgeleide gedaan door de Bigband van het Kunstenhuis. In de stoet rijdt ook Bus 27 mee. De bus reed vroeger voor het Gemeentelijk Vervoerbedrijf Utrecht (GVU) en deed dienst in de Schepenbuurt. Om 14.30 uur maakt de bus een rit van dertig kilometer door de gemeente De Bilt, die mensen voor vijf euro kunnen meemaken. De opstapplaats is op de Dorpsstraat.

Braderie
Op de braderie wordt in meer dan 140 kramen een grote variëteit aan spullen te koop aangeboden. Er is een rommelmarkt en voor hapjes en drankjes biedt Brasserie 70 een terras, waarvan 50 m2 overdekt is. Op de twee podiums vinden allerlei optredens plaats. De deur van de Dorpskerk staat open en de toren is te beklimmen. In de kerk wordt religieuze kunst tentoongesteld vervaardigd door kerkgemeentelid Gerrit van Esterik. 's Middag worden de oldtimers voor bezichtiging opgesteld in de Dorpsstraat. De eigenaars zullen bezoekers graag informatie willen geven over hun voertuig. Een deskundige jury gaat bepalen wat de mooiste auto's zijn. De eigenaars van de drie mooiste oldtimers krijgen een prijs.

Doelen
Aan de Markt- en Oldtimerdag zijn goede doelen verbonden. De opbrengst van de dag gaat dit jaar naar het Hillcrest Aids Centre in Durban Zuid-Afrika, naar de bouw van een klaslokaal in Nkhoma in Malawi en de opvang van gehandicapten in Blantyre in Malawi. Medeorganisator Anco de Rooij hoopt dat de opbrengst die van vorig jaar gaat overstijgen. De Marktdag eindigt om 16.30 uur. Parkeren kan bij de Grontmij, ingang De Holle Bilt 22.