Afbeelding
Oud gemeenteraadslid Rens Kersten vertoeft graag op Oostbroek. Hij was betrokken bij de opening. (foto Reyn Schuurman)

Dag van Oostbroek

Algemeen Natuur & Milieu

Zaterdag 5 september was de jaarlijkse Dag van Oostbroek. Het Landgoed  stond bol van de activiteiten: kraampjes met heerlijkheden, fruit, sieraden, kunstwerken van wol en hout en nog veel meer. Kinderen konden deelnemen aan leuke activiteiten en er was een excursie over het landgoed.

door Henk van de Bunt

Utrechts Landschap hield een namenwedstrijd voor de nieuwe bijzondere brug op Landgoed Oostbroek. De oude houten 'Knuppelbrug' lag door het drassige moerasbos van Landgoed Oostbroek en heeft plaatsgemaakt voor een brug van cortenstaal. Deze originele brug is ook toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn, voor rollator-gebruikers en voor rolstoelers. Beleidsmedewerker Paul Vesters over de nieuwe brug: 'De cortenstalen brug is een bijzonder fraaie toevoeging met mooie vloeiende bochten. Het is nu nog een beetje kaal rondom de brug maar de natuur is meedogenloos en daarom zal de brug al snel opgenomen worden in het groen.'

Namenwedstrijd
De nieuwe brug heeft nog geen naam. Daarvoor riep Utrechts Landschap de creatieve hulp van het publiek in. De winnaar krijgt het boek 'Van wildernis tot oase' een landschapsgeschiedenisboek over Landgoed Oostbroek en de eer dat hij of zij de bedenker is van de naam van de nieuwe brug. De winnaar zal eind september via de website www.utrechtslandschap.nl bekend worden gemaakt'.

Opening
Oud gemeenteraadslid Rens Kersten was o.a. uitgenodigd naast Mariëtte Pennarts (Provinciaal gedeputeerde) om de opening te verrichten. Rens vertelde met genoegen geconstateerd te hebben, dat in de toespraak van Mariëtte Pennarts zijn inspanningen eind zeventiger jaren van de vorige eeuw om dit gedeelte naast de A 28 voor De Bilt te behouden genoemd werden. Zijn verbondenheid met Oostbroek verwoordt hij met passie: 'Ik vertoef graag op Oostbroek; bij Oostbroek denk ik aan het ontstaan van onze gemeente, het is immers de bakermat van de gemeente De Bilt. Bij Oostbroek denk ik aan het klooster van St. Laurentius, de patroon van De Bilt. Mijn ouders hebben mij bij mijn geboorte  die naam gegeven, waar ik best trots op ben en deze is in mijn roepnaam terug te vinden. Bij Oostbroek denk ik aan mijn jeugd, toen we met de kinderen van Reek - de toenmalige eigenaar - in en om het huis speelden. Bij Oostbroek denk ik aan de vele uren, die we op het landgoed doorbrachten spelend en ravottend als verkenners, nu scouting genaamd. Bij Oostbroek denk ik aan de tijd dat we als volwassenen bij de familie van Reek onze appels, peren en pruimen kochten. Bij Oostbroek denk ik nu aan de dagen dat we op het landgoed, met onze gasten, gaan wandelen'.

Afbeelding