Het briljanten echtpaar met burgemeester Arjen Gerritsen.
Het briljanten echtpaar met burgemeester Arjen Gerritsen.

Haar zingen deed de vonk overslaan

Algemeen Ouderen

Burgemeester Arjen Gerritsen kwam maandag 24 augustus in woon- en zorgcentrum Weltevreden de heer en mevrouw van der Zaan-Marijah feliciteren met hun vijfzestigjarig huwelijksjubileum. Jan en Emmy van der Zaan trouwden op 24 augustus 1950 in Jakarta. Hij was toen 22 en zij 23 jaar oud.

door Guus Geebel

Jan van der Zaan ontmoette zijn vrouw toen hij in Sukabumi op West-Java zijn militaire diensplicht vervulde. Hij had haar al een paar keer op straat gezien en toen hij in de keuken van de villa waarin hij gelegerd was iemand hoorde zingen bleek het Emmy te zijn. Zij werkte daar en Jan was meteen verkocht. Emmy is geboren in Bogor (Buitenzorg), Jan in Kamerik. Het echtpaar kreeg zeven dochters en een zoon. Er zijn elf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Jan van der Zaan heeft bij Werkspoor in Utrecht gewerkt als elektrisch lasser en klinker.

Op 3 december 1950 kwam het echtpaar vanuit Indonesië met hun eerste kind in Nederland aan en ging in De Bilt wonen. Daar woonden de ouders van Jan in de Nieuwstraat. Emmy zag de volgende dag meteen voor het eerst van haar leven sneeuw. Na een brand in de Nieuwstraat verhuisden ze naar het Heemstrakwartier. Ze wonen nu al geruime tijd in woon- en zorgcentrum Weltevreden. Het echtpaar is twee keer in Indonesië teruggeweest. Er werden felicitaties ontvangen van de Koning, de Commissaris van de Koning en het gemeentebestuur.