Het totale Julianaschoolteam met directeur Ella Prins en tuinder Luuk Schouten. Ieder teamlid kreeg een goed gevulde gezonde 'goodiebag' met prei, zomerpompoen, tomaten, Belle de Fontenay (oud Frans aardappeltje) en sjalotjes mee om rustig en vol vertrouwen het nieuwe schooljaar in te gaan.
Het totale Julianaschoolteam met directeur Ella Prins en tuinder Luuk Schouten. Ieder teamlid kreeg een goed gevulde gezonde 'goodiebag' met prei, zomerpompoen, tomaten, Belle de Fontenay (oud Frans aardappeltje) en sjalotjes mee om rustig en vol vertrouwen het nieuwe schooljaar in te gaan.

Klaar voor een nieuw schooljaar

Algemeen Algemeen

Afgelopen maandag begon voor de basisscholen in deze regio het nieuwe schooljaar weer. Ook het team van de Julianaschool (35) startte weer vol vertrouwen en goede moed.

door Henk van de Bunt

Het team van de Julianaschool heeft een levendige toekomstdroom, waar ze naar toe wil met het onderwijs en de school. Directeur Ella Prins hierover: 'Leiden vanuit kracht roept op om aan de slag te gaan met de gedroomde visie. De visie wordt ontwikkeld door aan te sluiten bij de maatschappelijke vragen en wensen op landelijk en lokaal gebied. Het gevoel geven van veiligheid staat hoog in het vaandel en samen gaat men ervoor om kinderen, ouders, de omgeving en elkaar dit veilige gevoel te geven'.

Vrije dag
Vrijdag 21 augustus, de laatste dag van de zomerschoolvakantie, ging het team hiermee aan de aan de slag, waardoor met de leerlingen maandag 24 augustus de juiste basis en instelling kon worden besproken en vol goede moed en met plezier het nieuwe schooljaar in gegaan kon worden. 's Ochtends was er een teambijeenkomst in het Koetshuis op Landgoed Eyckenstein in Maartensdijk, er werd geluncht in de Mauritshoeve en vervolgens werd een rondleiding gegeven over de Tuinderij Eyckenstein.

Tuinderij
Tuinder Luuk Schouten: 'Vroeger hadden bijna alle landgoederen een moestuin waarin groenten en fruit voor eigen gebruik en soms ook voor de verkoop werden geteeld. De moestuin van landhuis Eyckenstein lag oorspronkelijk achter het landhuis. In 1879 begon de toenmalig eigenaar van Eyckenstein, Willem Carel van Boetzelaer, met de verbouwing van het landhuis Eyckenstein. In die tijd was het gebruikelijk om moestuinen niet meer heel dicht bij het landhuis te plaatsen. Springer koos er dan ook voor om de moestuin van Eyckenstein te verplaatsen naar de overzijde van de Dorpsweg. Tuinderij Eyckenstein is gevestigd op deze oude moestuin van landgoed Eyckenstein. Waarschijnlijk heeft er tegen de noordmuur van de tuin een muurkas gestaan waarin vaak druiven werden gekweekt. Op de tuin staan nog twee prachtige oude kassen, die onlangs geheel gerestaureerd zijn.

Vroeger was de tuin aan de noord- en westzijde ommuurd. De muur beschermde tegen kou en zorgde voor een warm binnenklimaat. In het najaar van 2006 zijn de noordmuur en de poort in oude luister hersteld. Tot eind 2005 was een gedeelte van de moestuin nog in gebruik door de eigenaar van landgoed Eyckenstein. Begin 2006 ben ik op deze historische plek gestart met Tuinderij Eyckenstein. Opslag, struiken en bramen zijn verwijderd, de hekken hersteld, de waterleiding is aangelegd. De kwaliteit van de grond wordt (verder) verbeterd met compost, biologische mest en groenbemester. Er wordt gezaaid, geplant en geoogst en natuurlijk gegeten'.

Eind 2006 was de tuinmuur compleet gerestaureerd.