Molen Geesina is te bezichtigen tijdens Open Monumentendag.
Molen Geesina is te bezichtigen tijdens Open Monumentendag.

Nieuwe website monumentendebilt.nl

Algemeen Kunst & Cultuur

Op zaterdag 12 september is het weer Open Monumentendag in gemeente De Bilt. Samen met monumenteneigenaren is een interessant programma georganiseerd waarvoor nu ook een website is opgezet www.monumentendebilt.nl.

Op de website is het gehele programma opgenomen samen met achtergrondinformatie over de deelnemende monumenten. Het Comité Open Monumentendag De Bilt wil met de website uiteindelijk een digitaal platform organiseren voor het mooie erfgoed in alle kernen van de gemeente De Bilt.

Ambacht
Ook dit jaar is er een gevarieerd en interessant programma georganiseerd dat zowel voor volwassenen als kinderen meer dan de moeite waard is. In de gemeente zijn elf monumenten te bezichtigen, met aandacht voor vakmanschap, het (restauratie-)ambacht en moderne toepassingen. Op diverse plekken zijn er mini-concerten en rondleidingen of achtergrondmuziek. De diverse monumenten zijn met elkaar verbonden door een speciaal hiervoor ontwikkelde fietsroute die door de verschillende kernen van de gemeente De Bilt voert. Dit jaar is het thema 'Kunst & Ambacht'.

Start
Open Monumentendag wordt op 12 september om 10.00 uur feestelijk geopend door wethouder Hans Mieras in Huize Gaudeamus, Gerard Doulaan 21 Bilthoven. Overige te bezichtigen monumenten zijn Voormalig Gemeentehuis Maartensdijk, Tuinderij van Landgoed Eyckenstein, Langhuisboerderij Maartenshoeve, Molen Geesina, Nederlands Hervormde Kerk Westbroek, Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand, De Woudkapel, Villa Trinari te Bilthoven en de Dorpskerk De Bilt.

Heemstrakwartier
Hoewel het geen monument is, is een bijzonder programmaonderdeel van de dag ook de rondleiding en  bezichtiging van de historiserende renovatie van het Heemstrakwartier in De Bilt.  Voor alle relevante informatie over de Open Monumentendag De Bilt 2015, waaronder het programma van de dag en de fietsroute, zie www.monumentendebilt.nl.