De vestiging van Ranzijn aan de Utrechtseweg houdt de gemoederen bezig.
De vestiging van Ranzijn aan de Utrechtseweg houdt de gemoederen bezig.

Bezwaarmakers vinden gehoor bij Adviescommissie

Algemeen Politiek

In maart van dit jaar werd aan de Universiteitsweg in De Bilt Ranzijn Tuin & Dier geopend. De gemeente De Bilt verleende hiervoor een omgevingsvergunning. Een bewonersvereniging en tien ondernemers verzetten zich tegen de aard en omvang van het complex en vroeg de Vaste Commissie van Advies voor de bezwaarschriften gemeente De Bilt hierover te adviseren.

door Guus Geebel

Op 30 juni adviseerde de Commissie om een aantal bezwaren gegrond te verklaren en het bestreden besluit te heroverwegen, en zo nodig een nieuw besluit te nemen. De Commissie stelt in tegenstelling tot B en W dat van iemand waarvan het concurrentiebelang rechtstreeks betrokken is bij een besluit, belanghebbende is. De Commissie vindt dat B en W de overschrijding van de goot- en bouwhoogte, in zowel stedenbouwkundig als ruimtelijk opzicht, voldoende hebben gemotiveerd en is van oordeel dat het college zich terecht op het standpunt heeft kunnen stellen dat de overschrijding geen afbreuk doet aan het stedenbouwkundig beeld ter plaatse.

Bestemmingsplan
De vergroting van de oppervlakte, noodzakelijk voor het voortbestaan van het bedrijf, noemt de Commissie niet deugdelijk gemotiveerd, zodat de bezwaren gegrond zijn. De bezwaren over de parkeernorm noemt de Commissie gegrond omdat een deugdelijk toetsings- en beoordelingskader ontbreekt. Daardoor kan niet beoordeeld worden of het college terecht is uitgegaan van het aantal gestelde parkeerplaatsen. Over bezwaren dat de verkoop van dierenvoeders en het gebruik als dierenkliniek in strijd is met het bestemmingsplan zegt de Commissie: 'Anders dan het college stelt, dient volgens vaste jurisprudentie bij toetsing van een bouwplan aan een bestemmingsplan niet slechts te worden bezien of het bouwwerk overeenkomstig de bestemming kan worden gebruikt, maar moet mede worden beoordeeld of het bouwwerk ook met het oog op zodanig gebruik wordt opgericht. Er is sprake van strijd met de bestemming indien redelijkerwijs valt aan te nemen dat het bouwwerk mede zal worden gebruikt voor andere doeleinden dan die waarin de bestemming voorziet.'

Dierenpraktijk
De bewaren tegen een dierenartspraktijk in het tuincentrum noemt de Commissie gegrond. Het college van B en W stelt: 'In het bestreden besluit is aangegeven dat binnen het tuincentrum tevens een dierenkliniek als nevenactiviteit aanwezig is. Aangezien Tuincentrum niet nader is gespecificeerd en de dierenkliniek een beperkt aantal vierkante meters van het tuincentrum beslaat, is er geen sprake van afwijking van het bestemmingsplan voor wat betreft deze nevenactiviteit.' De Commissie is het niet eens met het oordeel van het college dat het besluit op dit punt niet in strijd is met het bestemmingsplan. De Commissie vindt dan ook dat het college zich ten onrechte op het standpunt heeft gesteld dat het bouwplan in zoverre voldoet aan het bestemmingsplan.

Vragen in de raad
In de gemeenteraadsvergadering van 18 december 2014 stelde Tiny Middleton (Bilts Belang) vragen over het tuincentrum aan de Universiteitsweg. Ze wilde weten of een dierenkliniek en een praktijk voor het trimmen van honden en huisdierenbenodigdheden binnen het huidige bestemmingsplan gerealiseerd konden worden. Wethouder Hans Mieras schatte toen in dat het mogelijk is aan het verzoek tegemoet te komen en dat in het concept inderdaad een dierenkliniek was opgenomen, passend in het huidige bestemmingsplan.

Reactie gemeente
De gemeente De Bilt gaf de volgende reactie op het advies van de Commissie: 'In algemene zin kan het college een advies van de bezwaarschriftencommissie, mits beargumenteerd, naast zich neerleggen. Het is dus geen bindend advies. De formele reactie van de gemeente is de zogenaamde Beslissing op bezwaar. Deze moet in dit geval nog door het college worden vastgesteld, dus daarover treden we nu inhoudelijk verder nog niet naar buiten.'

Gemeenteraadslid Tiny Middleton stelde in de raadsvergadering van 18 december 2014 vragen over het bestemmingsplan.