Oversteken van de Dorpsstraat naar de Holle Bilt. [foto Reyn Schuurman]
Oversteken van de Dorpsstraat naar de Holle Bilt. [foto Reyn Schuurman]

Studie fietsveiligheid Dorpsstraat afgerond

Algemeen Algemeen

Vanuit het Verkeerscirculatieplan De Bilt, op basis van een motie uit de gemeenteraad, heeft het College van Burgemeester en Wethouders onderzoek laten doen naar de beste oplossing voor met name de veiligheid van het fietsverkeer in de Biltse Dorpsstraat.

Binnen die samenhang is de studie naar verbetering van de fietsveiligheid uitgebreid met een studie naar de busbaan. Temeer omdat dit mogelijk grote aanpassingen achteraf voorkomt en tegelijk de kans op subsidies van andere overheden vergroot. Het College heeft nu besloten het rapport Fietsstromen Dorpsstraat vast te stellen en over te gaan tot verdere voorbereiding van de daarin beschreven voorkeursvariant.

Voorkeur
De voorkeursvariant omvat onder meer de aanleg van een fietsstrook aan de oneven zijde van de Dorpsstraat, de aanpassing en uitbreiding van de fietsoversteken op het kruispunt met de Soestdijkseweg Zuid en het opnemen van deze oversteken in een aparte fase in de verkeersregeling. Ook voorziet de variant in de vervanging van het huidige eenzijdige fietspad langs De Holle Bilt door een tweezijdige fietsvoorziening. De voorkeursvariant heeft een breed draagvlak, leidt tot een veilige verkeerssituatie voor de fietsers en waarborgt tegelijk een goede doorstroming van het openbaar vervoer. De provincie heeft inmiddels toegezegd om de verbetering van de fietsstromen Dorpsstraat en de realisatie van een busbaan in het kader van de corridorstudie te beschouwen als een integraal project. Bijgevolg kunnen de maatregelen volledig worden bekostigd uit de subsidie in het kader van 'Beter Benutten 2'. Het College is gestart met de verdere voorbereiding van het project waarbij ook de bewoners en belanggroepen betrokken worden en verwachten in 2016 te komen tot uitvoering van het project. [HvdB]