Cathie Schouten en Henk Kuus zetten zich in voor het behoud van de Stilpkerk.
Cathie Schouten en Henk Kuus zetten zich in voor het behoud van de Stilpkerk.

Zomermarkt in Lage Vuursche

Algemeen Algemeen

Zaterdag 22 augustus a.s. wordt in Lage Vuursche de jaarlijkse Zomermarkt georganiseerd. De opbrengst van deze markt is bestemd voor de instandhouding van de Stulpkerk in Lage Vuursche. Een kerk die door de tragische omstandigheden van twee jaar geleden een inmiddels landelijk bekend kerkgebouw is geworden.

door Rob Klaassen

Ouderling/kerkrentmeester Henk Kuus: 'Deze mooie kerk stamt uit 1659. Het is een rijksmonument, evenals het hekwerk rond de begraafplaats. De pastorie, die ca. 100 jaar oud is, is een gemeentelijk monument. Om deze kerk met al z'n historie in stand te houden is veel geld nodig. Zowel voor het gebouw als voor de historische archieven. Zo hebben we bijvoorbeeld vorig jaar de oude notulenboeken laten restaureren. In het kader van de Arbowetgeving moeten we allerlei voorzieningen op het dak treffen, zoals het aanbrengen van klimhaken. Ook moet het lood rond de klokkenstoel nodig worden vervangen. De zolder moet stofvrij worden gemaakt en behandeld tegen de boktor en de houtwurm. Wil je de kerk in de huidige fraaie staat houden dan heeft het gebouw veel aandacht en onderhoud nodig. We hebben de opbrengsten van de Zomermarkt echt broodnodig. Vorig jaar bracht deze markt 4.000 euro op'.

De activiteiten
Cathie Schouten, die dit evenement samen met Corrie van Keulen en Corrie Oelderik organiseert, vertelt dat de Zomermarkt elk jaar enorm goed wordt bezocht: 'We houden deze nu voor de 48e maal. Vroeger heette het bazaar i.p.v. Zomermarkt. De kramen van de markt staan deels in dorpshuis De Furs en deels buiten. Het is vooral een markt in 2e hands spullen, schilderijen en boeken. Dit jaar zijn er ongelooflijk veel boeken te koop. We zouden er talrijke kramen mee kunnen vullen. Daarnaast zijn er ook curiosa, bloemen en kransen en Aloë Vera producten te koop. Ook ontbreekt het 'rad-van-fortuin' niet, waar vele fraaie prijzen kunnen worden gewonnen. De hoofdprijs is dit jaar een fiets. Ook voor kinderen is er veel te doen met o.a. springkussens en speeltoestellen. Vanzelfsprekend kan er op de markt het nodige gegeten en gedronken worden. De kerk valt deze dag ook te bezichtigen. De markt is open van 10.00 tot 16.00 uur'.