De Burgemeester op bezoek bij het echtpaar Vernooij.
De Burgemeester op bezoek bij het echtpaar Vernooij.

Verkering begon bij bevrijdingsfeesten

Algemeen Algemeen

Dinsdag 18 augustus was het zestig jaar geleden dat Tom Vernooij en Len Boereboom in Rotterdam voor de kerk in het huwelijk traden. Ze waren toen allebei 26 jaar oud. Het burgerlijk huwelijk was op 9 augustus in Poortugaal, waar Len woonde.

door Guus Geebel

Tom en Len leerden elkaar kennen tijdens de bevrijdingsfeesten in Utrecht. Die werden tot enkele jaren na de oorlog in verschillende Utrechtse wijken gehouden Tom Vernooij is in Utrecht geboren en groeide op in de Majellawijk. In die wijk woonde een tante van Len, waar ze tijdens een van die bevrijdingsfeesten vanuit haar woonplaats Poortugaal op visite was.

Politie
'We hebben heel lang verkering gehad', vertelt Len. 'Het ging in het begin aan en uit.' In 1949 ging Tom als dienstplichtig militair twee jaar naar Indonesië. Voor hij vertrok verloofden ze zich. Tom Vernooij was de oudste van negen kinderen. Na de mulo ging hij bij de belastingdienst in Utrecht werken. Toen hij uit Indonesië terugkwam had hij geen zin om weer bij de belastingdienst te gaan werken. 'Ik zei tegen mijn vader dat is niets meer voor mij. Ik moet de buitenlucht hebben. Mijn vader werkte bij de Utrechtse politie en vroeg of de politie niets iets voor mij zou zijn. Ik solliciteerde bij de politie in Utrecht maar werd afgekeurd omdat ik te licht voor mijn lengte zou zijn.' Hij denkt dat ze een vader en een zoon in één korps niet zagen zitten. Uiteindelijk kwam hij terecht bij de politie in Tilburg.

De Bilt
Na hun trouwen in 1955 woonde het echtpaar in Tilburg enige tijd in, maar al gauw kregen ze een flat toegewezen waar ze negen jaar woonden. 'Maar Het Sticht bleef roepen. Ik solliciteerde bij de gemeentepolitie De Bilt en trad in 1960 in dienst. Ze kregen een woning op de Plutolaan. Naast het politiewerk verzorgde Vernooij in De Bilt ook voorlichtingslessen op middelbare scholen en deed hij voorlichting en werving in de provincie Utrecht voor nieuw politiepersoneel. 'Tot 1963 woonden we op de Plutolaan. Vandaar verhuisden we naar de Ten Katelaan in Bilthoven-Noord. Daar lag een stuk bos en een tuin achter het huis, maar ik ben helemaal geen tuinman. In 1971 verhuisden we naar de huidige woning aan de Groenlinglaan in Bilthoven.' Het echtpaar heeft een zoon en een dochter. Er zijn drie kleinkinderen en één achterkleinkind.

Bridge
Nadat hij veertig pensioenjaren had opgebouwd ging Tom Vernooij op 58-jarige leeftijd met de VUT. Hij werkte daarna nog een tijdje bij een beveiligingsbedrijf. Samen hebben Tom en Len daarna ook nog werkzaamheden verricht. Len heeft als verkoopster in verschillende gegoede zaken gewerkt. Toen ze wat ouder was heeft ze ook modeshows gelopen voor bejaarden. Ze heeft ook lang vrijwilligerswerk in De Koperwiek gedaan. Nog steeds organiseert zij elke maandag bridgemiddagen voor senioren in De Bremhorst. 'We kunnen nog wel wat nieuwe leden hebben.' Belangstellenden kunnen Len Vernooij bellen op 030 2285987.

Stamboom
Met vier oud-collega's van de gemeentepolitie gaat Tom Vernooij nog ieder kwartaal een keer zwikken. De ontwikkelingen bij de politie vindt hij maar niets. 'Het is mijn politie niet meer. Het had gewoon gemeentepolitie De Bilt moeten blijven. Wat weten ze nou in Den Haag van de problemen in De Bilt.' Een grote hobby van Tom Vernooij is stamboomonderzoek. Hij is tot het jaar 1500 teruggegaan. De meeste naamgenoten komen uit het Kromme Rijngebied. Hij heeft 15.000 namen verzameld en een boek uitgegeven. Het echtpaar verkeert in goede gezondheid. Het diamanten huwelijksfeest vierden ze in het restaurant van Golfpark De Biltse Duinen.