Erik Polders kijkt uit naar het jubileumfeest volgend jaar.
Erik Polders kijkt uit naar het jubileumfeest volgend jaar.

Pre-jubileumjaar bij midgetgolfbaan

Algemeen Algemeen

Op 30 juni 2016 is het precies 50 jaar geleden, dat, bijna op de grens van twee gemeenten, nog juist op Bilts grondgebied aan de Julianalaan 282 naast het voormalig hotel Bilthoven (de thans gesloten bistro In den Vollen Potvisch) door burgemeester Kaeso Fabius de midgetgolfbaan Bilthoven werd geopend. Eigenaar Erik Polders is van plan er een echt gouden feest van te maken.

door Henk van de Bunt

Al op een ansichtkaart uit 1929 en de daarbij behorende geschreven historische toelichting wordt de link gelegd tussen het (voormalig) hotel en de ernaast gelegen ruimte: 'Deze kaart toont het pand dat tegenwoordig als adres heeft Julianalaan 280. Restaurant In den Vollen Potvisch is er al jaren gevestigd. De bouwvergunning voor een woonhuis werd op 21 januari 1926 gegeven. Nadien hebben er diverse verbouwingen plaatsgevonden. In 1929 was het pand, zoals de kaart aangeeft, in gebruik als 'hotel-restaurant pension en uitspanning Bilthoven'. Links naast het pand zien we een terras. Later was daar een speeltuin en tegenwoordig is er een midgetgolfbaan te vinden.

Zelfstandig
Ook in een later krantenknipsel van 7 april 1966 wordt nog gewag gemaakt van een 'toename van, de bekendheid van Hotel Bilthoven door de komst van de ernaast gelegen midgetgolfbaan'. En toch, aldus de huidige eigenaar Erik Polders, opende op 30 juni 1966 burgemeester Fabius de midgetgolfbaan Bilthoven als zelfstandige onderneming van de heer de Beus. Bij het hotel liep mogelijk niet alles op rolletjes en weer werd de indruk gewekt, dat de midgetgolfbaan bij het hotel behoorde. Dit leidde zelfs tot een speciaal krantenbericht op 15-10-1966: 'De verwikkeling tussen de eigenaar van hotel Bilthoven, aan het eind van de Julianalaan te Bilthoven en brouwerij De Drie Hoefijzers uit Breda hebben geen enkele invloed op de exploitatie van de op hetzelfde terrein gelegen midgetgolfbaan. Het hotel is gesloten, maar de miniatuurgolfbaan blijft open. De exploitatie daarvan is in andere handen. Vrijdag is op grond van mededelingen bij de behandeling van de hotel-affaire voor de Utrechtse rechtbank een onjuiste mededeling verschenen, die hiermee wordt rechtgezet. En nu ruim 49 jaar later wordt nog steeds gedacht dat de midgetgolfbaan onderdeel is van de inmiddels alweer geruime tijd gesloten bistro die ernaast is gelegen. Polders: 'Dan bellen mensen mij of om te vragen, wanneer de bistro weer geopend zal worden, of 'of wij ook nog wel open zijn'?

PTT
De in Maartensdijk wonende Erik Polders werd op 1 april 1988 zelf eigenaar van de midgetgolfbaan en kreeg op aanvraag ook een eigen huisnummer 282. In het begin combineerde hij zijn werk daar met een functie als   'ambtenaar bij de PTT', maar sinds 2006 is hij fulltime op de baan. 'Als jongetje van ongeveer 6 jaar logeerde ik bij mijn opa en oma. Toen we gingen fietsen vanuit Utrecht (waar we woonden) kwamen we terecht op de midgetgolfbaan aan de Julianalaan. Toen vond ik dat zo prachtig , maar wist natuurlijk nooit meer waar ik die dag geweest was als klein jongetje. Totdat we in 1972 naar De Bilt verhuisden. Op mijn 15e werd ik lid van de inmiddels weer opgeheven vereniging. In die tijd hielp ik de toenmalige eigenaar met allerlei dingen op de baan. En toen jaren later zich de kans voor deed de baan over te nemen, ben ik na een aantal stevige rekencessies er voor gegaan'. Ongeveer acht jaar geleden voltooide Polders de uitbreiding en nieuwbouw van wat ooit de kiosk heette, waardoor de mogelijkheid ontstond consumpties te verstrekken. Toen hij in 1988 begon waren de 18 banen aan vervanging toe. Erik vernieuwde ze allemaal en sindsdien zijn ze allemaal asbestvrij.

Sociaal
Op bescheiden wijze wil Polders zijn midgetgolfbaan best wel promoten. Regelmatig neemt hij daarbij ook zelf wel het voortouw. In het jubileumjaar 900 jaar De Bilt in 2013 was een aantal acties bestemd voor het goede doel en regelmatig zijn schoolklassen ook nu bij hem 'te gast'. Bij Midgetgolf Bilthoven vond in 2014 de 44ste editie plaats van het vroegere SWO-toernooi, dat voortaan 'Senioren Midgetgolftoernooi' heet en gesponsord werd door MENS De Bilt. Nu in het kader van de ombuigingen c.q. bezuinigingen dit toernooi mogelijk niet meer gesponsord wordt neemt Erik de organisatie ervan graag voor eigen rekening. Ook de roefeljeugd is jaarlijks van harte welkom op de midgetgolfbaan. Polders tenslotte: 'Ik zou graag nog een jeu de boules-baan erbij willen hebben, maar daar zijn op dit moment de gesprekken over een beetje op dood spoor geraakt vanwege ruimtegebrek. We focussen ons eerst maar eens op 50 jaar midgetgolfbaan'.

De ansichtkaart uit 1929. (uit de verzameling van Rienk Miedema)
Foto uit 1980 van de Midgetgolfbaan, met op de achtergrond de eerste eigenaar de Beus. (uit de verzameling van Rienk Miedema)