Logo vierklank.nl
Sport

Zesde Wielerronde Westbroek

Zaterdag 29 augustus wordt voor de zesde keer de Wielerronde van Westbroek georganiseerd. In vijf jaar tijd is deze ronde een begrip geworden in het dorp en is nu zelfs wijd en zijd bekend. De opbrengst van dit grootse evenement wordt besteed aan het goede doel, namelijk Spieren voor Spieren.

door Walter Eijndhoven

De Wielerronde is in 2010 ontstaan als een grap. Het evenement werd echter zo'n hit, dat deze inmiddels is uitgegroeid tot een niet meer weg te denken dorpsevenement. 'Sportiviteit is belangrijker dan winnen en gezelligheid belangrijker dan training. De combinatie van goed getrainde sporters en recreatieve rijders door elkaar, maakt deze koers er één met een eigen karakter', aldus Jan Hennipman, één van de organisatoren van de Wielerronde. Hij vervolgt: 'In 2010 zijn wij begonnen met negen deelnemers. De vele enthousiaste reacties zorgden er echter voor dat het niet bij een éénmalige grap bleef. Inmiddels hebben wij jaarlijks zo'n 70 inschrijvingen voor de koers'.

Dames en heren
Een groot deel van het deelnemersveld bestaat uit Westbroekers, maar ook andere dorpen laten zich niet onbetuigd. Hennipman: Zelf verschijn ik niet als deelnemer aan de start. Samen met mede organisator Pieter Wijnen een veel vrijwilligers zorgen wij dat het hele evenement op rolletjes loopt. Op dit moment zijn er nog een paar startplekken te vergeven voordat het maximum aantal bereikt is. Met name inschrijvingen van dames zijn van harte welkom! De Ronde wordt elke laatste zaterdag van augustus verreden en start om 16.00 uur. De renners fietsen zes rondjes van ieder 7,7 kilometer, totaal dus ongeveer 45 kilometer. Voordat het startschot klinkt, wordt nog het Westbroekse Volkslied ten gehore gebracht door Lia Verheul'. Tijdens de koers wordt live muziek gespeeld door Muziekvereniging Vriendenkring, afgewisseld door muziek van DJ Robin. Natuurlijk volgt ook een verslag van de koers door speaker Roy de Kruif.

Prijzenpot
Hennipman: 'Hoewel verkeersregelaars de deelnemers faciliteren, vindt de wedstrijd gewoon plaats op de openbare weg en is dus niet speciaal afgezet voor de wielrenners. Het blijft dus uitkijken voor overige verkeersdeelnemers. Doordat het kan tegenzitten voor de snelle racers onder de deelnemers, kan dus een tragere renner evengoed winnen als een beter getrainde'. Als de eerste deelnemer wordt afgevlagd, na zes rondjes fietsen, worden de overige deelnemers ook afgevlagd. Niet iedereen zal dus de 45 kilometer hoeven afleggen. Wijnen: 'Als je dus niet al te snel bent, of pech hebt gehad onderweg, hoef je misschien maar één rondje te fietsen'. Eén tip voor de fietsers wordt nog gegeven door de beide heren: verken het parcours vooraf, als training. Hennipman: 'Als je het parcours een beetje kent, kun je hiermee je voordeel doen'. Natuurlijk vallen er ook prijzen te winnen voor de deelnemers. Degene die als eerste over de finish gaat, krijgt de 'oranje trui; de langzaamste fietser verdient de 'groene trui', vanwege het vele genieten van het natuurschoon onderweg. Verder is er een wisselbeker voor zowel de snelste heer als de snelste dame en voor de snelste fietser binnen de jeugdcategorie, van 12 t/m 16 jaar. De meest strijdlustige deelnemer krijgt de 'zwarte band', en een fleurige wielerhelm is bestemd voor de deelnemer met de meeste pech, de ''pechpet'. Nieuw dit jaar is een prijs voor de snelste Westbroeker, omdat ook een niet-Westbroeker de race kan winnen. De snelste tijd tot nu toe gezet is 1,08:26 uur (Gert-Jan Evers, 2014).

Hoofdprijs
Behalve veel aandacht voor de fietsers geeft ook Het Kinderplein weer acte de presence, vanaf 14.00 uur, met springkussens, schmink en dergelijke. Hennipman: 'Voor de kinderen wordt deze dag ook veel gedaan. Bovendien ontvangen zijn tijdens de wedstrijd gratis patat en een ijsje, van onze sponsor Cafetaria De Gram. Voor het goede doel, 'Spieren voor Spieren', worden loten verkocht. De hoofdprijs is een ballonvaart. Natuurlijk gaat het niet om het winnen van een prijs. Wijnen: Alles voor het goede doel'. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.wielerrondewestbroek.nl.

Meer berichten