Afbeelding

Herdenking Japanse capitulatie

Algemeen Algemeen

Op zaterdag 15 augustus vindt bij het monument voor het gemeentehuis in Bilthoven Soestdijkseweg 173 de herdenking plaats van de capitulatie van Japan in 1945. De plechtigheid begint om 13.30 uur. Harmonieorkest Kunst en Genoegen uit Maartensdijk verzorgt onder leiding van Frans de Graaf de muzikale omlijsting en de taptoe.

door Guus Geebel

Met de capitulatie van Japan eindigde zeventig jaar geleden ook in voormalig Nederlands Indië de Tweede Wereldoorlog. Bij de herdenking worden de vele duizenden slachtoffers herdacht die ten gevolge van de Japanse bezetting het leven lieten, of op andere wijze hierdoor werden getroffen. De herdenking van de Japanse capitulatie in Bilthoven wordt sinds 1995 gehouden en wordt ieder jaar druk bezocht. Onder het monument is in 2010 aarde van de Erebegraafplaats Kalibanteng op Java vermengd met Bilthovense grond.

Toespraken
Sinds 1999 wordt op 15 augustus officieel gevlagd. Verzocht wordt deze dag de vlag uit te hangen als erkenning en nagedachtenis aan allen die de oorlog niet hebben overleefd. Bij het monument hangt de vlag tijdens de herdenking halfstok. Namens het provinciale bestuur woont Commissaris van de Koning de heer Willibrord van Beek de herdenking bij. Burgemeester Arjen Gerritsen houdt namens het gemeentebestuur een toespraak. Mevrouw Y.Vinckx, schrijfster van het onlangs uitgekomen boek De oorlog van mijn moeder zal eveneens spreken. Daarna vindt de kranslegging plaats.

Rozen
Na het taptoesignaal en een minuut stilte worden twee coupletten van het Wilhelmus gespeeld en gaat de vlag in top. Er worden daarna zeventig rode rozen in vazen bij het monument gezet. Iemand van de vierde generatie plaatst daar een witte roos tussen die de toekomst symboliseert. Mevrouw Sera de Groot van het comité Herdenking 15 augustus houdt een slotwoord waarna aanwezigen zelf meegebrachte bloemen bij het monument kunnen neerleggen.

Traditiegetrouw is er daarna koffie of thee met spekkoek of kwee lapis. Deelnemers aan de herdenking worden verzocht op zaterdag 15 augustus om 13.15 uur aanwezig te zijn zodat de herdenking om precies 13.30 uur kan beginnen.

Voor nadere informatie is contact op te nemen met mevrouw S. de Groot, telefoon 030–2282532.