Vanaf 1 augustus is de nieuwe fietsenstalling bij het station operationeel.
Vanaf 1 augustus is de nieuwe fietsenstalling bij het station operationeel.

Nieuwe fietsenstalling

Algemeen Algemeen

De NS-fietsenstalling, die vanuit de nieuwe onderdoorgang voor voetgangers en fietsers bij het station Bilthoven is te bereiken, wordt per 1 augustus open gesteld. NS is exploitant van de stalling en dus ook het primair aanspreekpunt.

door Henk van de Bunt

Martin Vermeulen namens gemeente De Bilt: 'Het is een stalling, die door een automatisch systeem bewaakt wordt en de huidige bewaakte stalling in het pand achter Bakker 2 Wielers vervangt. Met deze nieuwe stalling wordt extra gemak en comfort (en ook veiligheid) geboden aan de mensen, die hun fiets willen stallen bij het station in Bilthoven. Er zijn in de stalling circa 400 plaatsen aanwezig. Daarmee komt het totaal aan beschikbare plaatsen voor fietsen rond het station op ruim 1100. De stallingen die al onbewaakt rond het station aanwezig zijn, blijven gehandhaafd; de nieuwe bewaakte fietsenstalling is dus een uitbreiding van de totale stallingsmogelijkheid. Stallen kan met een abonnement, maar ook incidenteel'.

Comfort
De gemeente is, volgens Vermeulen, blij met deze stalling, die niet alleen extra comfort en veiligheid biedt, maar er ook nog eens prachtig uit ziet. Vermeulen: 'Daarnaast is er een mogelijkheid voor wat kleinere activiteiten in een deel van de stalling (fietsgerelateerd) en is een kleine beheerdersruimte opgenomen. Vooralsnog worden die niet gebruikt, maar de gemeente wil wel de mogelijkheden daarvoor nog verder gaan verkennen, samen met lokale ondernemers. Al met al is met deze fietsenstalling weer een stap voorwaarts gezet bij het vernieuwen van het stationsgebied'.

Ergonomisch
Ingeborg de Boer, woordvoerder NS: 'Zaterdag 1 augustus openen NS en ProRail de fietsenstalling van station Bilthoven. De nieuwe zelfservice fietsenstalling heeft een transparante entree en is volledig geautomatiseerd. De stalling is elke eerste 24 uur gratis. Je krijgt toegang tot de stalling met je betaalpas en betaalt bij het verlaten van de stalling. Stal je langer of vaker dan kun je met een abonnementspas voor 55 euro per jaar nog sneller en gemakkelijker de stalling in en uit. Daarnaast kun je in de stalling persoonlijk contact opnemen met een klantenservicemedewerker via een intercomverbinding, is er cameratoezicht en is er een noodknop voor spoedhulp. Ook voor OV-fietsen kun je er terecht. De fietsenrekken hebben uitschuifgoten waardoor het ook boven gemakkelijk stallen is. Er is plek voor 470 fietsen'.

Testen
De nieuwe zelfservice-fietsenstalling-toegang is uitgebreid getest door reizigers in een lab-opstelling en reizigers hebben bijgedragen aan het ontwerp. Met de nieuwe zelfservice fietsenstalling willen ProRail en NS een aantrekkelijke, veilige en beter benutte fietsenstalling bieden die zorgt dat reizigers tevreden zijn en het station goed bereikbaar en toegankelijk blijft.
Door de Maestro of V-pay betaalpas in de toegangs- en betaalzuil te steken wordt deze geregistreerd en krijg je toegang. Bij vertrek uit de stalling met de fiets steek je wederom de Maestro of V pay betaalpas in. De stalling is open van de eerste tot en met de laatste trein'.