Tijdens de ondertunnelingswerkzaamheden zal het verkeer gedurende anderhalf jaar om moeten rijden om de Leijen te bereiken.
Tijdens de ondertunnelingswerkzaamheden zal het verkeer gedurende anderhalf jaar om moeten rijden om de Leijen te bereiken.

Geslaagde proef met omleidingsroute Leijenseweg

Algemeen Algemeen

De spoorwegovergang bij de Leijenseweg zal vanaf dit najaar gedurende circa 1,5 jaar afgesloten zijn. Van 21 mei tot en met 3 juni is de omleidingsroute getest. Op 2 juli zijn de aandachtspunten en verbetervoorstellen besproken met de participatiegroep van betrokken omwonenden. Uitwerking van de optimalisatievoorstellen moet er toe leiden dat de gekozen route wordt geoptimaliseerd.

Tijdens de eerste week bleek dat de aangepaste situatie niet voor iedereen even duidelijk was. Met name borden en routeaanwijzingen kunnen verder verduidelijkt worden. De doorstroming in de ochtendspits verliep op een aantal plekken moeizaam waardoor het verkeer last had van langere reistijden. De inrichting op een aantal kruispunten vraagt om extra aandacht: Rembrandtlaan/Jan Steenlaan, Rogier vd Weijdenlaan/Massijslaan en Rogier vd Weijdenlaan/Rembrandtlaan. Opvallend was dat er - zelfs na een eerste week van gewenning - veel weggebruikers waren die zich niet aan het ingestelde eenrichtingsverkeer hielden en dat binnen het 30km/u gebied de maximum snelheid behoorlijk overschreden werd. Uit de tellingen blijkt verder dat de hoeveelheid verkeer over de verschillende wegen aardig overeenkomt met de prognoses op basis van het verkeersmodel. Er zijn geen onverwachte sluiproutes ontstaan.

Eerste optimalisatievoorstellen
Gemeente en participatiegroep hebben gesproken over de mogelijkheden om de aandachtspunten aan te pakken. Zo kunnen routes, rijrichtingen en gewenst gedrag verder worden verduidelijkt door kritisch te kijken naar het aantal borden, de locaties van de borden en de boodschappen op de borden. Tegelijkertijd kan door (tijdelijke) inzet van verkeersregelaars actief worden gewezen op gewijzigde situaties en kan vanaf het begin nadrukkelijk worden gehandhaafd op het overtreden van de regels. Tijdige communicatie over de routes, haltes en tijden van de openbaar vervoer diensten voorkomt veel vragen over de bereikbaarheid van bus en trein. Dat geldt ook voor de routes van de hulpdiensten en afspraken over handelen bij calamiteiten. Voor verbetering van de doorstroming wordt de afstelling van enkele verkeerslichten op de Soestdijkseweg aangepast.

Fysieke maatregelen
Op een paar punten worden extra fysieke maatregelen getroffen. De eerder genoemde kruispunten worden aangepakt. Daarbij wordt vooral gekeken naar de mogelijkheden voor het verruimen van bochten zodat verkeer elkaar beter kan passeren. Door fysieke barrières te plaatsen kunnen de eenrichtingsverkeer situaties duidelijker gemarkeerd worden. En de voorrangssituaties op de Jan van Eijcklaan worden duidelijker gemaakt door het weghalen van de belijning van de fietsstroken ter hoogte van de kruisingen.

Hoe verder
De komende weken werkt de gemeente de besproken optimalisatievoorstellen verder uit. Begin september worden de uitgewerkte voorstellen nogmaals besproken met de participatiegroep, waarna het college een besluit neemt. In de periode voorafgaand aan de definitieve afsluiting van de Leijenseweg in oktober worden de maatregelen uitgevoerd. De bewoners en andere belanghebbenden worden in september ook nader geïnformeerd over de fasering en planning van de bouw van de onderdoorgang en de definitieve omleidingsroute die voor de periode van de afsluiting zal gelden.