Tot aan de verhuizing naar de Uithof huurt het RIVM de gebouwen terug van de nieuwe eigenaar.
Tot aan de verhuizing naar de Uithof huurt het RIVM de gebouwen terug van de nieuwe eigenaar.

Ontwikkelingen Antonie van Leeuwenhoekterrein

Algemeen Politiek

In een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer gaat minister Edith Schippers van WVS mede namens minister Stef Blok in op het VWS-aandeel in de opbrengsten en kosten van de verkoop van het Antonie van Leeuwenhoekterrein in Bilthoven.

In 2009 werd besloten de productiefaciliteiten op het Antonie van Leeuwenhoekterrein te verkopen aan een private partij, waarbij de publieke belangen niet in het geding mochten komen. Op 12 juni 2012 bereikte de Staat overeenstemming over de verkoop van zijn belang van honderd procent in Bilthoven Biologicals BV. De aandelen zijn gekocht door het Serum Institute of India, 's werelds grootste producent van mazelen- en DTP-vaccins, gevestigd in India. De verkoopopbrengst van de aandelen bedroeg 32 miljoen euro en de werkgelegenheid is voor 200 medewerkers behouden. Tevens betekende de verkoop het einde van een structureel verliesgevende activiteit. Het jaarlijks verlies bedroeg 20 tot 25 miljoen euro.

RIVM
Gelijktijdig met de discussie over de toekomst van het Nederlands Vaccin Instituut speelde de besluitvorming over de verhuizing van het RIVM naar Utrecht. Hiervoor waren twee redenen. De noodzakelijke investeringen in het Antonie van Leeuwenhoekterrein en plaatsing van het RIVM als kenniscentrum op het Utrechts Sciences Park. Samen met de Rijksgebouwendienst werd geconcludeerd dat er omvangrijke investeringen noodzakelijk waren om het RIVM in de toekomst deugdelijk te blijven huisvesten op het Antonie van Leeuwenhoekterrein. Een nieuwe compacte huisvesting op het Utrechts Sciences Park zou tot belangrijke besparingen kunnen leiden. Bovendien biedt huisvesting van het RIVM op het Utrechts Sciences Park bij andere kennispartners veel voordelen.

Bilthoven Biologicals
Er werd een scenario uitgewerkt om het Antonie van Leeuwenhoekterrein af te stoten en te herontwikkelen voor woningbouw. Door het besluit om de productieactiviteiten van het Nederlands Vaccin Instituut te verkopen is het scenario herontwikkeling voor woningbouw verlaten. Voor de nieuwe huisvesting van het RIVM is indertijd een uitgebreide businesscase gemaakt. In 2010 is berekend dat de exploitatielasten voor nieuwbouw 7 miljoen euro per jaar lager uit zou vallen dan het kostenniveau van 2010. Bij de verkoop van de productiefaciliteiten van het voormalig Nederlands Vaccin Instituut is met Bilthoven Biologicals een optie op koop van ruim de helft van het terrein overeengekomen. In 2014 werd het gehele terrein verkocht aan Bilthoven Biologicals. Daarmee is langdurige leegstand op dit bedrijventerrein voorkomen en is werkgelegenheid behouden gebleven.

Ontwikkelingen
Op 12 december 2013 werd een koopovereenkomst gesloten tussen de Staat en Bilthoven Biologicals BV over het Antonie van Leeuwenhoekterrein. Op 14 februari 2014 is het terrein opgeleverd door de Rijksgebouwendienst en is Bilthoven Biologicals voor 48,3 miljoen euro eigenaar geworden van het Antonie van Leeuwenhoekterrein. Door deze verkoop kan het Antonie van Leeuwenhoekterrein zich verder ontwikkelen tot een volwaardig Science Park. Het RIVM huurt tot het vertrek naar de nieuwbouw in de Uithof in 2018 de gebouwen en faciliteiten van Bilthoven Biologicals. Ook het Planbureau voor de Leefomgeving, het Facilitair bedrijf Antonie van Leeuwenhoekterrein en Intravacc huren sindsdien van Bilthoven Biologicals. Samengevat kan gesteld worden dat de af te dekken posten bij de verkoop 98 miljoen euro bedroegen. Na aftrek van de verkoopopbrengst van 48,3 miljoen euro resteerde een verschil 49,7 miljoen euro, waarvan het Rijksvastgoedbedrijf 13 miljoen euro heeft betaald en VWS 36,7 miljoen.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in Jagtlust.