Riemke Putz was de eerste inwoner die een openbare afvalbak adopteerde.
Riemke Putz was de eerste inwoner die een openbare afvalbak adopteerde.

Adoptie en verwijderen van afvalbakken geëvalueerd

Algemeen Algemeen

Voor het al dan niet in eigen beheer houden van de afvalbakken, gebruikt de Gemeente De Bilt een afwegingskader. Er is publiek gecommuniceerd dat een deel van de afvalbakken wordt verwijderd en dat de bakken in de woonwijken en op speelplekken worden gehandhaafd als zij door omwonenden worden geadopteerd.
In de periode van januari tot half maart 2015 hebben zich 61 adoptanten aangemeld voor adoptie van een of meer afvalbakken. Tot dusver zijn 84 afvalbakken geadopteerd en zijn er 141 niet-geadopteerde afvalbakken verwijderd.
Intussen heeft het College het proces en de effecten van de vermindering van het aantal afvalbakken geëvalueerd. De evaluatie wijst uit dat de locaties waar de afvalbakken zijn verwijderd, gemiddeld goed scoren op het punt van zwerfvuil. De overgrote meerderheid van de adoptanten geeft aan dat het communicatietraject goed is verlopen en dat het legen van hun adoptiebak goed uitvoerbaar is. Ook de wijkraden zijn tevreden over het proces.
Op basis van de evaluatie-uitkomsten heeft het College besloten om het beleid voort te zetten. Voor enkele locaties is de afvaldruk dermate groot dat aanvullende maatwerkafspraken zullen worden gemaakt. De bij het beheer van de afvalbakken behaalde kostenreductie worden ingezet voor het renoveren van het openbaar groen.