De Centrumkerk (voorheen Julianakerk) staat in het hart van het dorp op loopafstand van het station aan de Julianalaan 42. In 2014 en 2015 wordt de kerk verbouwd.
De Centrumkerk (voorheen Julianakerk) staat in het hart van het dorp op loopafstand van het station aan de Julianalaan 42. In 2014 en 2015 wordt de kerk verbouwd.

Ds. Paul Wansink vertrekt naar Dordrecht

Algemeen Algemeen

Dr. Paul Wansink, dominee in Bilthoven en kerkhistoricus vertrekt per 1 november uit deze gemeente en wordt de nieuwe voorganger van de Grote Kerk in Dordrecht. Begin juli is hij wezen kennismaken met de nieuwe gemeente.

door Henk van de Bunt

Precies 5 jaar geleden werd Paul Wansink in de Noorderkerk aan de Laurillardlaan in Bilthoven bevestigd als predikant van de Protestantse kerk Bilthoven door zijn collega mevr. ds. Benedikte Bos. Nu vijf jaar nadien herhaalt hij ook zijn toenmalige woorden: 'Dominee zijn is een prachtig beroep, waarvan ik iedere dag weer opnieuw geniet'. Indertijd zag hij zijn roeping naar Bilthoven als een nieuwe uitdaging. Op de vraag of deze nu in Dordrecht te vinden is komt ook een duidelijk en stellig antwoord: 'Ik ben altijd op zoek naar een gemeente die bij mij past en waarvan ik denk, dat mijn gaven tot z'n recht komen. Dat was vijf jaar geleden Bilthoven, met z'n fusieperikelen en gebouwenproblematiek; allemaal goed opgelost naar mijn mening. En dan nu Dordrecht; een heel ander soort gemeente; een grotere gemeente; een jongere gemeente; een stedelijke gemeente met een heel liturgische traditie en een prachtige kerk. Echt op mijn leeftijd (nog) een nieuwe uitdaging'.

Bevlogen
Wansink wordt algemeen een bevlogen predikant genoemd die zich niet in de studiekamer wil opsluiten. Paul Wansink: 'De Grote Kerk in Dordrecht is kerkhistorisch gezien wellicht de meest interessante plek binnen de Protestantse kerk. De (internationale) Dordtse Synode van 1618-1619 is ermee verbonden en op 6 mei 2019 is het precies vierhonderd jaar geleden dat voor de eerste maal de Dordtse leerregels in het openbaar in de Grote kerk werd voorgelezen. Ook de Statenbijbel staat in de Dordtse traditie. Verder zijn er meer 'links' met gewetensvrijheid en godsdienstvrijheid'.

Klus
De drieënvijftigjarige Hervormde predikant begint daarmee aan zijn vijfde domineesklus: na Rijssen (6 jaar), Ameland (8 jaar) en het 'verre' Winterswijk (8 jaar) vond hij in Bilthoven in 2010 dus die nieuwe uitdaging. Tijdens zijn Amelandse periode promoveerde hij op een studie naar Irenaeus, een theoloog uit de tweede eeuw. Ook daarna bleef hij zich verdiepen in de denk- en handelswijze van de vroege kerk, als docent en publicist. Maar deze wetenschappelijke achtergrond heeft Wansink nooit in de studeerkamer gehouden. Paul Wansink: 'Studeren is altijd nodig, dat houdt je betrokken; zeker ook met het verleden. Het is opmerkelijk hoeveel parallellen er zijn te trekken met die vroege kerk en deze tijd, waarin we ook alleen maar krimpen en samen moeten voegen, hetgeen bindt en afstand moeten nemen van hetgeen scheidt'. De gemeente van Bilthoven kent hem als een bevlogen voorganger, zeer betrokken bij de activiteiten in de gemeente, met name het jeugdwerk. Voor een groep jongeren uit de gemeente organiseerde hij in 2012 een reis naar Kaapstad om daar aan een kinderopvang te bouwen. Om geld in te zamelen liep Wansink een marathon in Bilthoven. In zijn spaarzame vrije tijd is hij ook op de manege te vinden.

Klussen
In Bilthoven was in 2010 bij de komst van Wansink een fusie gaande: De Noorderkerk (Hervormd) en de Hervormde Zuiderkapelgemeente waren met de Julianakerk (Gereformeerd) toen al enige tijd in een fusieproces gewikkeld ook met de Hervormde wijkgemeente De Ark, die een medegebruiker was van de Zuiderkapel aan de Boslaan. Terugkijkend op het proces constateert de juist nu vertrekkende voorganger: 'In deze gemeente moest gewerkt worden aan gemeenteopbouw, o.a. door het naar elkaar toe groeien van de oorspronkelijke wijkgemeenten. We zijn als gemeente nu eindelijk echt gefuseerd. Wij waren allemaal al lang Protestant, maar nu is ook Bilthoven een verenigde gemeente. Na jaren van besprekingen en helaas ook het nodige gedoe zijn we dan nu ook officieel PGB. Iedereen staat er achter'. Ook de vraag van velen naar de datum van overgang (vanuit de Noorderkerk) naar de verbouwde Julianakerk, die we Centrumkerk hebben gedoopt, kan nu worden beantwoord: deze is 20 september – dus voor mijn vertrek –'. Op dit moment is men in die voormalige Julianakerk nog volop bezig met verbouwen: 'Er zijn op een zaterdag vaak wel 30 gemeenteleden letterlijk bezig de klus te klaren. Alles wat maar even door een gemeentelid zelf kan worden gedaan, wordt opgepakt.'

Dordrecht
Het city-pastoraat van de Grote Kerk in Dordrecht, was één van de redenen om voor de recent vacant geworden functie te opteren. Paul Wansink: 'Sinds een kwart eeuw noemt de Domkerkgemeente Utrecht zich 'City-pastoraat'. Het City-pastoraat is opgericht door de legendarische dominee Van der Werf, die in 1978 overleed. Hij zorgde ervoor dat de Domkerk liturgisch gezien sterk werd. Ik heb Utrechtse roots (ben in het centrum van Utrecht opgegroeid) en voel mij er sterk mee verbonden. Mijn voorganger in Dordrecht ds. Ries den Dekker schreef er een boek over, dat meer dan zeshonderd pagina's telt'. Het duurt nog tot 1 november voor de predikant daadwerkelijk in Dordrecht en de Grote kerk in het bijzonder gaat beginnen. Wansink: 'De middeleeuwse Grote Kerk van Dordrecht is een prachtig gebouw met een rijk verleden, waarvan de oorsprong ligt in de 11e eeuw. Niet alleen de imposante architectuur van de buitenkant van de kerk, maar ook de in het gebouw aanwezige monumenten, kapellen en de koorbanken, maken het gebouw tot het belangrijkste monument van Dordrecht dat ook actief gebruikt wordt.

Er is een grote inbreng van gemeenteleden bij de verbouwing, zoals hier bij het liturgisch centrum.