De Ctenophora
De Ctenophora

De schoonheid van de insectenwereld

Algemeen Natuur & Milieu

Vorig jaar publiceerde De Vierklank voor het eerst opmerkelijk gedetailleerde foto's van insecten die Wim Westland voor zijn plezier in de omgeving maakt. Veel van zijn foto's zijn ook in exposities te bewonderen.

Langpootmuggen zijn schemer- en nachtactief en worden dan aangetrokken door het licht. Zij verblijven overdag vaak op planten. De volwassen langpootmug eet niet of heel weinig (voornamelijk) bladsappen of nectar en leeft maar enkele dagen om te paren. In tegenstelling tot andere insecten paren langpootmuggen met het hoofd van elkaar af en niet boven op elkaar.
Langpootmuggen zijn slechte vliegers, die een zigzaggende vlucht hebben, net als andere vliegen en muggen hebben ze maar een paar vleugels.
De meeste langpootmuggen hebben een onopvallend uiterlijk om geen aandacht van de vijand te trekken; de Ctenophora heeft een opvallend uiterlijk en imiteert de papierwesp.
In tegenstelling tot de langpootmug is de larve (emelt) wel schadelijk, 10 emelten kunnen 1 vierkante meter volledig verwoesten; in tegenstelling wat wordt beweerd vreten ze niet de wortels op, maar vreten ze de plant op net boven de wortels. (volkstuinliefhebbers weten daar meer van!)

De Tipulidea
De Lunato