1500 meter ruiter-, wandel- en fietspad met natuurstroken voor de dassen. Met een scootmobiel moet je aan het einde van het pad rechtsomkeert maken.
1500 meter ruiter-, wandel- en fietspad met natuurstroken voor de dassen. Met een scootmobiel moet je aan het einde van het pad rechtsomkeert maken.

Een hek te ver

Algemeen Natuur & Milieu

Ontdek je plekje met Ton van der Hart

door Henk van de Bunt

Sinds enige maanden is Ton van der Hart afhankelijk van een scootmobiel. Ton: 'Een jaar geleden zou ik hebben gezegd dat ze mij niet in zo'n ding zouden zien. In tegenstelling tot deze uitspraak ben ik nu heel blij met mijn 'scoot'.

Genietend van zijn teruggekregen vrijheid komt van der Hart toch wel hele gekke dingen tegen. 'Vanaf de Floris V weg in Hollandse Rading scooter je zo ter hoogte van boerderij Vrede-best door de Kanaaldijk op. Eerder was je al het Bert Bospad ( Bert Bos 1946 – 1990 was vanaf 1991 boswachter in deze streek) aan de linkerzijde tegengekomen, maar per scootmobiel is dit pad niet te betreden. Dat wordt overigens aan het begin van dit pad ook aangegeven. Verder de Kanaaldijk op kom je op een fietspad en ga je dwars door de prachtige trilvenen. In de verte zie je Utrecht, Westbroek en het Audio-Video-Verbindingscentrum (AVVC) in Hilversum. Bij een mooie dag is het volop genieten'.

Hek
Van der Hart: 'De stilte daar is echt geweldig en je kunt 'vreselijk' ver kijken. Ik begrijp dan ook, dat er in dit gebied geen auto's mogen komen. Het enige wat je daar hoort is de natuur en (dus) het zoemen van je scootmobiel. Ik zou door willen rijden om via Westbroek naar Maartensdijk huiswaarts te keren, maar dan kan en mag niet met een scootmobiel en ik strandt bij een levensgroot hek. Een fiets komt er met moeite door, maar met mijn scootmobiel is het onmogelijk'.

Telefoon
Gelukkig staat er een telefoonnummer bij; dus ook volgens Van der Hart moet hulp nabij zijn. In het weekeinde kun je het nummer bellen, maar er wordt niet opgenomen. De accumeter van de scootmobiel begint (ook) al aan te geven dat er 'honger is'. Ton: 'We kunnen niet anders dan omkeren en oostwaarts richting Hollandsche Rading gaan. Op de Floris V Weg is ook een ingang van een fietspad naar (de Korssesteeg in) Westbroek. Daar aangekomen blijkt ook dit fietspad met een hek afgesloten te zijn. Speciaal is er de doorgang voor paarden en een fietssluis, maar aan scootmobielen is ook hier niet gedacht. Voor de (verkeers-)wet mag ik met mijn scootmobiel overal komen, maar wanneer ik ook nog van natuur wil genieten moet ik eerst met mijn scootmobiel op mijn nek door een fietssluis'. Dit pad komt uit op het einde van de Korssesteeg in Westbroek. Wanneer deze fietsroute vanuit Westbroek wordt gereden richting Hollandsche Rading wordt op geen enkele wijze aangegeven, dat er na 1500 meter aan de Graaf Floris V weg voor scootmobielers geen doorgang is.'

Advies
Ton van der Hart vertelt contact gezocht te hebben met het vermelde telefoonnummer. 'Na dit onfortuinlijke weekeinde heb ik toch maar gebeld. Een uiterste vriendelijke heer (Welter) ziet het probleem wel, maar hij kan er eigenlijk niets mee. Hij geeft advies mee om een klacht in te dienen via info@recreatiemiddennederland.nl. Met z'n allen staan we sterker dus ik ben benieuwd of er meer medestanders zijn voor een oplossing. Prachtige natuurgebieden hebben we hier in de omgeving maar je moet niet invalide zijn want dan kun je er niet komen'.

De 'doorgang' op de Kanaaldijk valt met eens scootmobiel niet te nemen.
Naast de fietssluis is een speciale doorgang voor paarden.