Na 42 jaar verlaat Victor Schotanus Het Nieuwe Lyceum.
Na 42 jaar verlaat Victor Schotanus Het Nieuwe Lyceum.

Na 42 jaar vertrekt Victor Schotanus bij HNL

Algemeen Jeugd

Donderdag 9 juli nam Victor Schotanus, na 42 jaar werkzaam te zijn geweest op Het Nieuwe Lyceum, afscheid van zijn geliefde school en leerlingen. In al die jaren heeft hij heel wat scholieren zien langskomen. Met weemoed blikt hij terug op die tijd om vervolgens opgewekt vooruit te kijken, naar al die leuke jaren die nog in het verschiet liggen.

door Walter Eijndhoven

Victor Schotanus, een vrolijke man, begint direct te vertellen over zijn geweldige tijd in het onderwijs. Schotanus: 'Voordat ik op Het Nieuwe Lyceum terechtkwam, werkte ik op De Werkplaats. Op deze school werd ik door Dick van Voorst, een docent Handvaardigheid, gewezen op de opleiding voor leraar Handvaardigheid. Dat leek hem echt iets voor mij'. Zo gezegd, zo gedaan. Vol goede moed gaf Schotanus zich op voor de opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort en behaalde hier uiteindelijk zijn A-akte. In 1973 kwam Schotanus een medestudent tegen, die hem erop attent maakte dat een baan vrijkwam op Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven. Schotanus: 'Ik solliciteerde bij Peter Smeets, de rector, en na een goed gesprek werd ik aangenomen. Op 1 augustus 1973 kon ik beginnen als leraar Handvaardigheid'.

Beeld-denker
Het bleef voor Schotanus niet alleen bij het behalen van zijn A-akte. Om zijn honger naar kennis te stillen behaalde hij ook zijn B-akte en slaagde hij ook nog voor de opleiding Tekenvaardigheid aan de Avondschool. Schotanus: 'In tegenstelling tot veel anderen ben ik een echte beeld-denker. Als ik iets lees zie ik het in beeld langskomen. Mijn tekenvaardigheid is daarbij een handig middel'.

Het lesgeven zit Schotanus in het bloed. Natuurlijk is er wel een groot verschil in lesgeven tussen vroeger en nu. Schotanus: 'De communicatie gaat nu veel sneller dan, zeg, veertig jaar geleden. Leerlingen van nu moeten direct geraakt worden, anders heb je hun aandacht niet meer. Ik noem dat het 'fopspeeneffect'. Je moet hen direct een speen in de mond duwen, anders zijn zij weg'.

Verandering
Toch zal het onderwijs, volgens Schotanus, in de toekomst flink veranderen. Schotanus: 'Het huidige onderwijs leidt op voor iets dat totaal achterhaald is. Volgens mij hoeven leerlingen straks niet meer te leren zoals dat nu het geval is. Als het hen ontbreekt aan bepaalde kennis, wordt het gewoon opgezocht op internet en gaan zij daarmee aan de slag. Zonder tussenkomst van een docent. De vraag is meer 'hoe verwerf ik zo snel mogelijk bepaalde kennis?', of 'hoe studeer ik?'. Volgens mij zullen toekomstige generaties meer in beelden moeten leren denken.

Beeld-denken
Het leven van Schotanus bestaat niet alleen uit lesgeven. Zo was hij redacteur bij het blad van het Nederlands Genootschap voor Leraren en volgde hij een opleiding tot 'Klankhealer'. Schotanus: 'Klankhealing is gebaseerd op het feit dat alles in het universum uit trilling bestaat. Zo heeft elk voorwerp, een huis, een stoel, een planeet een bepaalde frequentie. Ook je lichaam heeft een persoonlijke trilling en is de samengestelde frequentie van alles wat in je lichaam trilt. Als je eigen frequentie verstoord is, kan dat met behulp van 'tonen' weer worden hersteld. De wetenschap is er nog niet helemaal uit wat klankhealing precies doet met je lichaam, wel zijn er al aanwijzingen dat trillingen een heilzame werking hebben op je gezondheid'.
Kortom, Schotanus zal zich na zijn pensionering niet vervelen? Schotanus: 'Nee, dat zal zeker niet gebeuren'.