Fred Treur van Fondsenwerving Demeter met de een van de hesjes die Elly en Marien tijdens de fietstocht dragen.
Fred Treur van Fondsenwerving Demeter met de een van de hesjes die Elly en Marien tijdens de fietstocht dragen.

Fietsen voor Ambulance Wens en Hospice Demeter

Algemeen Algemeen

Op 14 juli vertrokken Elly en Marien Legue uit Oud Beijerland voor een sponsorfietstocht naar Rome. Zij doen deze sportieve rit om geld bijeen te brengen voor Stichting Ambulance Wens en Academisch Hospice Demeter. De tocht van ongeveer 2.300 km denken zij in zo'n zes weken te kunnen doen.

door Guus Geebel

Elly en Marien kregen kort voor Kerstmis te horen dat hun zus en schoonzus Monique ongeneeslijk ziek was. Van een niet-rokende, sportieve, levenslustige, vrolijke moeder en betrokken verpleegkundige in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, werd zij binnen enkele maanden een bedlegerige, benauwde patiënte. Toen uiteindelijk bleek dat er voor haar geen behandeling mogelijk was, wilde ze nog graag afscheid nemen van haar collega's en haar woning. Ook was haar wens nog een keer onder de Domtoren door te gaan.

Wensen 
Haar wensen zijn in vervulling gegaan dankzij de inzet van vrijwilligers van Stichting Ambulance Wens. Die brachten haar per ambulance van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam naar Utrecht. Daar heeft ze met haar collega's koffie kunnen drinken en werd  ze op een brancard onder de Domtoren gereden. Daarna werd ze nog naar haar woning gebracht. Monique voelde zich na een heftige benauwdheidsaanval veiliger in een omgeving waar professionele hulp steeds direct beschikbaar was. Ze kreeg een plek in Academisch Hospice Demeter in de Bilt, waar ze nog zeven weken samen met haar dierbaren een waardevolle tijd heeft kunnen doorbrengen. Op 14 april overleed zij daar op 52-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. 

Sponsoractie
De laatste periode van het leven van Monique hadden Elly en Marien Legue een gevoel van onmacht om iets voor haar te kunnen doen. Na haar overlijden zochten zij naar een mogelijkheid die machteloosheid om te zetten naar iets positiefs en actiefs. Langzamerhand ontstond het idee om met de fiets naar Rome te gaan, gekoppeld aan een sponsoractie. Het bedrag waarmee mensen de sportieve prestatie zouden belonen willen ze bestemmen aan de twee doelen die voor Monique in haar ziekteperiode zo belangrijk zijn geweest. 'Het zou fantastisch zijn om aan het eind van onze fietstocht uit haar naam een donatie naar deze geweldige stichtingen te kunnen overmaken. Die kunnen daarmee de wensen van andere patiënten realiseren.'