Logo vierklank.nl
Stijn de Ronde is altijd in, op of boven het water te vinden.
Stijn de Ronde is altijd in, op of boven het water te vinden.
Jeugd

Zeeverkenner in de bossen

Middenin het bosrijke dorp Hollandsche Rading staat de Bosbergschool, een leuke basisschool voor scholieren uit het dorp zelf, maar ook van buiten Hollandsche Rading weet men deze school wel te vinden. Eén leerling uit groep acht valt hier wel heel erg op. Hij is namelijk gek op water, iets dat in Hollandsche Rading maar sporadisch te vinden is.

door Walter Eijndhoven

Stijn de Ronde (12) uit Nieuw-Loosdrecht legt uit: 'Al sinds mijn vroege jeugd ben ik op en rond het water te vinden. Ik kom uit Nieuw-Loosdrecht en heb altijd op een woonboot gewoond. Vandaar dat mijn liefde voor het water zo sterk is'. Natuurlijk bleef het hier niet bij. Al snel wilde De Ronde zich aansluiten bij een watersportclub en werd hij lid van Scouting Niftarlake, een vereniging die een leuke en spannende vrijetijdsbesteding aanbiedt aan de jeugd van gemeente Stichtse Vecht. De Ronde: 'Binnen de scouting kun je kiezen tussen de 'landverkenners' en de 'zeeverkenners'. Je weet natuurlijk al waar ik voor heb gekozen, hè? Als zeeverkenners zijn wij, in de zomer, elk weekend op het water te vinden. Lekker zeilen, roeien, zwemmen, als wij maar op en in het water kunnen zijn'.

Regels
Natuurlijk hebben wij ons wel aan een aantal regels te houden, zo worden broers niet op eenzelfde boot ingedeeld, omdat het anders 'te gezellig' wordt. Ook tweelingen worden niet bij elkaar ingedeeld op één boot. Jammer, want mijn broer en ik zijn twee-eiïg...'.

Natuurlijk is het niet alleen 'lang leve de lol'. De boten van de club moeten ook worden onderhouden. De Ronde: 'Tijdens de wintermaanden doen wij alle onderhoudswerkzaamheden aan de boten, maar ook de schuren en de loods krijgen een opknapbeurt, zodat alles netjes blijft'. Zelf heeft De Ronde ook een aantal boten, twee optimistjes (een soort zeilboot), drie motorbootjes en twee roeiboten. Kortom, hij is altijd op het water te vinden. En als dat eens niet het geval mocht zijn, is hij aan het paardrijden of speelt hij viool.

Toekomst
Stijn gaat nu eerst vakantie vieren. Vervolgonderwijs zoekt hij in Hilversum: 'Eerst maar eens gewoon naar school. Ik heb nog alle tijd om er over na te denken, wat ik straks echt wil worden of ga doen. Eigenlijk weet ik het nog niet, hoewel ik wel hoop dat het iets met water of watersport van doen heeft; maar wat precies, dat weet ik echt nog niet!. 

Meer berichten