V.l.n.r. Yvo, Thijmen en Sam
V.l.n.r. Yvo, Thijmen en Sam

Blij om op de Nijepoort te zitten

Algemeen Jeugd

We spraken met drie leerlingen van groep 8 van de Nijepoortschool in Groenekan: Sam, Thijmen en Yvo. Het bijzondere van deze drie leerlingen is, dat zij alle drie pas later bij de Nijepoort zijn begonnen. Sam en Yvo zijn er in groep 7 bij gekomen en Thijmen zit pas drie maanden in groep 8.

door Rob Klaassen

Sam, die in Overvecht woont, is eerst in Utrecht op school gegaan. Op de vraag wat nu het verschil is tussen haar oude school in Utrecht en de Nijepoort zegt ze: 'Er is hier op de Nijepoort een heel andere lesmethode. Bij mijn oude school moest ik elke week m'n taken doen en dat ging vaak niet goed. Hier is duidelijk wat je moet doen. Je wordt daar bij geholpen. Je leert zo veel meer. Mijn oude school was ook heel groot, hier is het allemaal veel kleiner. Iedereen kent elkaar en dat vind ik erg fijn'.

Drie maanden
Thijmen, die in een naburig dorp woont, zit pas drie maanden op de Nijepoort. Hij zegt dat de sfeer op de Nijepoort veel fijner en leuker is dan op z'n oude school. Gevraagd naar dat verschil in sfeer zegt hij: 'Op m'n oude school had je allemaal groepjes en werd je vaak buitengesloten. Hier doet iedereen altijd mee en er wordt niemand buiten gesloten. Ik had op m'n oude school maar vier vrienden, hier heb ik er nu al meer dan tien. Ook is verschillend dat er hier met tablets wordt gerekend en op m'n oude school nog met schriften. Daarom gaat het hier veel sneller. Ik moest daar wel aan wennen. Bij m'n oude school had ik altijd bijles, hier heb ik dat niet meer nodig. Alles wordt hier op school erg goed uitgelegd. Heel erg fijn'.

Pesten
Yvo zegt dat er in zijn oude school in Utrecht veel werd gepest: 'Ik heb er daar zelf weinig last van gehad, maar het pesten gaf wel een enorm vervelende sfeer in de klas. Een soort van vijandschap'. Sam valt hem bij. Ook bij haar was er door het pesten een vervelende sfeer in de klas. Alle drie stellen ze, dat het ontzettend fijn is dat er op de Nijepoort helemaal niet wordt gepest en dat het allemaal zo vriendelijk is. Thijmen zegt: 'Door het pesten heb je veel ruzie en ellende. Het leren gaat dan ook niet zo lekker. Hij vervolgt met: 'De Nijepoort is gewoon een goede school. Er wordt hier ook veel gelachen en er is veel humor. Er wordt hier niet gepest, maar wel veel geplaagd'.

Middelbare school
Sam, Thijmen en Yvo gaan alle drie naar de middelbare school. Alle drie in een andere plaats: Hilversum, Zeist en Bilthoven. Thijmen zegt: 'Ik heb hier zo'n goede CITO toets gemaakt, dat ik naar een hogere middelbare school kan gaan dan ik eerder verwachtte'.

'Gezonde school'
Wij spraken ook nog met de directeur van de Nijepoort, Jacobien Flier: 'We zijn hier eigenlijk niets bijzonders. We geven hier ouderwets klassikaal les met een snufje moderne methoden. Zo hebben we tablets, passen de nieuwste lesmethoden toe en proberen in didactief opzicht vooraan te staan. Dit doen we door cursussen te volgen en te volgen didactiek onderling af te stemmen. We doen veel aan bewegen en investeren in oefeningen, die het onderling vertrouwen versterken. Alles is erop gebaseerd, dat de kinderen zich hier fijn en veilig voelen. We kennen hier op de Nijepoort geen anti-pestprogramma. We proberen er voor te zorgen dat het pesten hier geen kans krijgt. Elke dag hebben we daarom tijd ingeruimd om met elkaar over van alles te praten en eventuele problemen met elkaar te bespreken. We hebben daarvoor het vignet 'de gezonde school' gekregen. Dit is met name gekomen door onze planmatige aanpak op het gebied van de 'sociaal-emotionele ontwikkeling' van de leerling. Als dat allemaal goed zit komen de goede resultaten min of meer vanzelf. De score van onze CITO-toets was dit jaar geweldig goed'. Jacobien zegt dat de Nijepoort streeft naar 150 leerlingen. Groenekanse leerlingen gaan voor. Daarnaast is er nog beperkt ruimte voor extra instroom van buiten Groenekan. Dit jaar zijn er in groep 7 tien kinderen ingestroomd en in groep 8 waren dat er twee. 'We denken dat we door onze manier van werken ook op de langere termijn een stabiele basisschool in Groenekan zullen hebben'.