Logo vierklank.nl
Jeugd

Noor kiest voor UNIC

Noor Proost weet het zeker, ze gaat naar UNIC, een eigentijdse havo-vwo in Utrecht. Eerst nog even de musical goed instuderen op de Martin Luther Kingschool in Maartensdijk, dan vakantie en dan de middelbare school. Ze heeft er 'enorm' veel zin in.

door Marijke Drieenhuizen

Noor weet wat ze wil: leren en samenwerken. Met een cito scoren van 548 punten, staat alles voor haar open. Haar keuze viel op de Werkplaats, helaas werd ze daar uitgeloot. Andere scholen in de omgeving spraken haar onvoldoende aan of hadden na de uitloting geen plek meer, totdat ze getipt werd voor een school in Utrecht vergelijkbaar met de Werkplaats. Een eigentijdse school met een andere manier van lesgeven, maar met nog maar 9 plekken voor vwo. Gelukkig heeft ze een plek gekregen.

Wiskunde en Smarties
Voor de eerste Open Dag was ze te laat. Daarom is ze met haar moeder gewoon langs gegaan. 'We kregen folders en raakten toevallig met twee meisjes uit de bovenbouw in gesprek. Ze vertelden veel en wij mochten alles vragen. Ze waren heel eerlijk en vertelden hoe leuk de school is en dat iedereen één is met de klas. Ook vertelden ze dat je altijd bij iedereen kan aankloppen als je vragen hebt. Het klonk helemaal leuk'. Naar de tweede Open Dag is Noor wel geweest. 'Ik kreeg een proefles wiskunde. We kregen Smarties en moesten verschillende dingen berekenen: over kleurverschillen, gemiddelde kleur en nog veel meer. Heel anders maar wel leuk'. Ook volgde Noor een proefles Engels. 'We leerden een zinnetje zoals in het Nederlands 'Leentje leerde Lotje lopen langs de lange Lindenlaan'. Ik weet hem niet meer maar het lukte ons allemaal om de zin te leren. Daarna moesten we hem steeds sneller opzeggen, dat was grappig. Het is spelend leren en dat vind ik nu al leuk'.

Samen werken
Noor zocht een school waar veel samengewerkt mag worden. Op UNIC is dit gewoon. 'Je krijgt eerst les en dan leggen ze de stof uit. Daarna ga je naar een grote ruimte met veel plekken om samen te werken. Dat doe je dan in je Maatjeskring. Dat is een groepje van vijf kinderen. Daarmee maak je samen opdrachten en huiswerk. Soms moet je zelf iets maken, maar ik denk dat je vaker samenwerkt. Dat vind ik leuk. Ik denk dat ik dat ook wel goed kan'.

Noor is de enige uit haar klas, die voor UNIC heeft gekozen. 'Ja, dat klopt, maar we hebben nu een klassen-app en zo houd ik toch nog wel contact. Maar ik denk dat ik ook wel snel vriendinnen heb op mijn nieuwe school. Ik denk de eerste week al wel'.

Misschien Pabo
Wat ze later wil gaan doen: ze denkt nu de Pabo. 'Maar ik weet niet hoe ik mij ga ontwikkelen en waar ik goed in word. Daarom kan het ook zomaar iets anders worden'. Noor heeft er zin in en dat ze straks bijna een uur moet fietsen om naar school te gaan vindt ze niet belangrijk. Ik kan ook met de bus maar dan doe je er ook een uur over. We zien het wel'. 

Meer berichten