Logo vierklank.nl
Thomas Thiadens in actie voor FC Utrecht. (foto Ron van Dongen, Rij13Sportfotgrafie)
Thomas Thiadens in actie voor FC Utrecht. (foto Ron van Dongen, Rij13Sportfotgrafie)
Jeugd

Thomas wordt prof

Wanneer je Thomas Thiadens (groep 8 Theresiaschool in Bilthoven) vraagt, wat hij later wil worden is het antwoord direct, spontaan, luid en duidelijk: 'Profvoetballer'. En als het dan misschien niet lukt? 'Dan wel iets met topvoetbal, iets met transfers of zo'.

door Henk van de Bunt

Thomas weet het: 'Vanaf het moment, dat ik bij de F12 van DOSC uit den Dolder met voetballen begon, wist ik dat ik met voetballen verder wilde. Ik speelde daar, omdat de afstand naar Den Dolder vanuit Bilthoven korter was dan naar bijv. FC De Bilt of SVM. Ik ben in de F1 van DOSC in Den Dolder gescout. Ik ben daar blijven spelen (tot en met de E1) en vorig jaar ben ik in de D-groep bij FC Utrecht gaan spelen (zgn. O12 dat is tot en met basisschool groep 8) en straks ga ik spelen in O13; dat is voor de middelbare school'.

Busje
Met ingang van het komende seizoen wordt Thomas iedere dag rond 7.15 uur in Bilthoven opgehaald zodat hij rond 8.15 uur op school is. De trainingen van de jeugdelftallen van FC Utrecht beginnen na 14.00 uur op Sportcomplex Zoudenbalch. Dit multifunctionele complex beschikt over diverse (kunst)grasvelden, kleedkamers, medische ruimten en studieruimten. Aan het einde van de middag wordt Thomas dan weer thuis gebracht.

Onderwijs
De FC Utrecht Academie leidt jeugdvoetballers breed op, waarbij topsport en onderwijs hand in hand gaan. Om de balans tussen topsport en studie te vinden en te bewaken, werkt FC Utrecht samen met partnerscholen, zoals het Oosterlicht College in Nieuwegein, waar Thomas straks zijn vervolgopleiding Atheneum gaat 'doen. Een studiecoördinator van FC Utrecht is elke week een dagdeel aanwezig op het Oosterlicht College om met spelers en docenten te spreken. Houding, gedrag en studieresultaten zijn hierbij een vast item. Daarnaast heeft ieder team een studiebegeleider, die het contact onderhoudt tussen speler, ouders en mentor van de school. Het is belangrijk dat de jeugdspelers van FC Utrecht school en voetbal goed moeten zien te combineren: FC Utrecht vindt de kwaliteit van onderwijs erg belangrijk.

Analyse
De elftallen binnen FC Utrecht zijn onderverdeeld in een aantal categorieën die elk hun eigen subdoelen kennen, ook als het gaat om voeding en gezondheid. Eén groep bestaat uit de teams O9 t/m O13 (O staat voor 'onder de'). Thomas gaat het nieuwe seizoen spelen in O13. De subdoelen van deze groep zijn het aanleren van de basisprincipes van voeding en gezondheid en de basisprincipes van een goede dagindeling. Daarbij wordt gesproken over het verminderen van de kans op ziekten en blessures. FC Utrecht werkt met een voedingsplan voor alle elftallen van de club; van FC Utrecht O12 tot en met het eerste elftal.

De FC Utrecht Academie maakt ook gebruik van video-analyse. Alle thuiswedstrijden van FC Utrecht O12 tot en met Jong FC Utrecht worden met behulp van professionele apparatuur opgenomen. Thomas: 'Met deze (wedstrijd-)beelden worden alle momenten uit de wedstrijd bijgehouden; live tijdens de wedstrijd. Later wordt dat allemaal zowel individueel als met het hele team besproken. Ik vind het allemaal reuze spannend'. 

Meer berichten