Logo vierklank.nl
Na de vakantie gaat Emma Heijstee naar Het Nieuwe Lyceum. Of ze na de middelbare school iets met wiskunde gaat doen weet ze nog niet.
Na de vakantie gaat Emma Heijstee naar Het Nieuwe Lyceum. Of ze na de middelbare school iets met wiskunde gaat doen weet ze nog niet.
Jeugd

Rekenwonders strijden om SMART-titel

Op donderdag 11 juni vond in NEMO in Amsterdam de finale plaats van de W4Kangoeroewedstrijd 2015. W4 staat voor WereldWijdeWiskundeWedstrijd. Aan de SMART-finale 2015 deden dertig leerlingen van groep 7 en dertig van groep 8 mee.

door Guus Geebel

De twaalfjarige Emma Heijstee van de Julianaschool uit Bilthoven hoorde bij de finalisten van groep 8. In het voorjaar had zij op school aan de voorronden meegedaan en daar was ze de beste geworden. Emma was daags na het schoolkamp met haar moeder naar NEBO gekomen. De finale begon om half elf en ging over twee ronden van elk 45 minuten. De eerste ronde bestond uit zestien meerkeuzevragen en de tweede ronde uit acht open vragen. Winnaar bij de deelnemers uit groep 8 werd Roman Shabanov uit Gouda, die maar één fout had. Tijdens het wachten op de uitslag konden de deelnemers en hun begeleiders NEMO bezoeken. Emma was daar al eerder geweest. NEMO is het grootste science center van Nederland. Het laat een breed publiek op actieve wijze ervaren hoe fascinerend, leuk en nuttig wetenschap en technologie zijn.

Australië
De W4Kangoeroewedstrijd is een reken- en wiskundewedstrijd en vindt jaarlijks op heel veel scholen plaats. In Nederland doen ongeveer 130.000 leerlingen in verschillende niveaus mee. Het begon in Australië waar in 1980 voor het eerst zo'n soort wiskundewedstrijd werd georganiseerd. Het enorme succes inspireerde enkele Franse wiskundigen dit ook in Frankrijk te gaan organiseren. Als eerbetoon aan de Australiërs noemden ze hun wedstrijd Kangourou. De wedstrijd wordt inmiddels in heel veel landen gehouden. In Nederland wordt de W4kangoeroewedstrijd georganiseerd door Stichting Wiskunde Kangoeroe onder auspiciën van het Koninklijk Wiskundig Genootschap. 

Meer berichten