Burgemeester Arjen Gerritsen vertelt over het monument. (foto Alba van der Velden).
Burgemeester Arjen Gerritsen vertelt over het monument. (foto Alba van der Velden).

Overdracht Monument

Algemeen

De leerlingen van de Groen van Prinstererschool uit De Bilt hebben het herdenkingsmonument bij het gemeentehuis geadopteerd. Ieder jaar vindt er op het gemeentehuis een overdracht van deze adoptie plaats van groep 8 aan groep 7.

door Henk van de Bunt

In het gemeentehuis was donderdag 25 juni burgemeester Gerritsen gastheer en luisterden de leerlingen van de huidige groep 7 en een deel van groep 8 naar het indrukwekkende verhaal van mevr. Balk.

Bij het monument vertelde burgemeester Arjen Gerritsen, dat ontwerper Jaap Kaas met de leeuw door een natuurgetrouwe weergave de innerlijke kracht van het dier wilde blootleggen. De leeuw is een subtiele voorstelling van veel facetten van oorlog en verzet. Het linker-reliëf staat symbool voor de bezetting. Een Nederlandse soldaat bezwijkt aan de overmacht van de bezetter, weergegeven in de vorm van een adelaar met hakenkruis. Rechts een reliëf van een ter aarde geworpen figuur die de brandende toorts (symbool voor het vuur van het verzet) overdraagt aan een soldaat die de bevrijding verbeeldt.

Bloemen
Later heeft men het oorlogsmonument een bredere functie willen geven; ook mensen, die na de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld of onderdrukking om het leven zijn gekomen worden herdacht. De leerlingen van De Groen van Prinstererschool hebben als afsluiting een witte bloem gelegd voor het monument, om stil te staan bij de gevallenen ten tijde van de oorlog in Nederland en Nederlands-Indië. Zij die stierven voor onze vrijheid. De kinderen van groep 7 en 8 geven de vrijheid graag door aan alle kinderen en volwassenen in alle landen op aarde.