De bewoners zijn blij met het opgehaalde bedrag voor een nieuwe tuinkas.
De bewoners zijn blij met het opgehaalde bedrag voor een nieuwe tuinkas.

Fietstocht naar Santiago de Compostella voor Thomashuis

Algemeen

Dinsdag 26 mei werd in het Thomashuis in Maartensdijk het sponsorbedrag bekendgemaakt dat Rob Karstens en Tiny de Groot bij elkaar hadden gefietst tijdens hun tocht naar Santiago de Compostella. De 2.282,02 euro wordt besteed aan de bouw van een nieuwe tuinkas voor de bewoners van het Thomashuis.

door Walter Eijndhoven

Het was af en toe best zwaar, al dat gefiets over bergen en door dalen. Aan het woord is Rob Karstens, fysiotherapeut in Maartensdijk. Samen met Tiny de Groot, pedicure in Maartensdijk, heeft hij de Zilverroute in Spanje gefietst. Karstens: 'Om geld in te zamelen voor een nieuwe tuinkas voor het Thomashuis heb ik, samen met Tiny, de fiets gepakt en zijn wij 10 april naar Spanje afgereisd

Zilver
De Zilverroute loopt van Sevilla naar Santiago de Compostella. De Groot: 'Totaal hebben wij er drie weken over gedaan en hebben zo'n 1237 kilometer afgelegd, alles op de fiets. Onderweg hebben wij overnacht in herbergen, op campings, af en toe in een hotel en eenmaal in een politiecel'. Karstens vult direct aan: 'Wij hebben niets fout gedaan ofzo hoor. In Spanje is het de gewoonte dat je als toerist in een politiecel kunt overnachten als je geen slaapplaats hebt kunnen vinden. Met een politiebusje werden wij naar het bureau gereden, daar wilden zij al onze gegevens hebben en toen werden wij naar onze slaapplaats voor die nacht gereden. De volgende dag konden wij onze tocht weer voortzetten. Het was een bijzondere ervaring te mogen overnachten in een lege politiecel'.

Weeromstandigheden
Omdat het nog vroeg in het voorjaar was, kregen de twee fietsers alle mogelijke weersomstandigheden te verduren. De Groot: 'Af en toe was het best koud daar, hoog in de bergen. 's Nachts was het vaak rond nul graden, maar in het dal kon het overdag zomaar 27 graden worden. Maar gemiddeld was het zo'n 22 graden en dus fantastisch weer om te fietsen. De fietsen hielden zich gelukkig ook goed, totaal hebben wij drie keer een lekke band gehad en een enkele keer materiaalpech. Na 1237 kilometer kwamen wij aan in Santiago de Compostella en konden onze sponsors ons feliciteren met het behaalde doel'. Karstens vervolgt: 'Ondanks de soms slechte wegen was de reis meer dan de moeite waard. En als wij het een enkele keer niet meer zagen zitten, hadden wij een yell verzonnen: 'Tiny en Rob, zet 'm op, geef nooit op!'. Dat gaf ons nieuwe kracht om verder te gaan'.

Dinsdag 26 mei werd het bij elkaar gefietste bedrag bekendgemaakt in het Thomashuis in Maartensdijk: de twee fietsers hadden een totaalbedrag van 2.282,02 euro opgehaald voor een tuinkas, met dank aan alle 80 sponsors. 

!