In een stationsgebied hoort natuurlijk een trein.
In een stationsgebied hoort natuurlijk een trein.

Feestelijke opening stationsgebied Bilthoven

Algemeen

Zaterdag 30 mei werd het stationsgebied Bilthoven met groot spektakel geopend. Het was ongekend druk en duidelijk was te zien dat Bilthoven een stationsplein met allure rijk is geworden. De officiële opening werd verricht door directeur Cees de Vries van ProRail en de Biltse wethouder Hans Mieras.

door Guus Geebel

Het programma dat op een podium in de Julianalaan plaatsvond werd gepresenteerd door tv-presentator Bas Westerweel. Daar traden onder andere Algemeen Zangkoor Maartensdijk, Valsch en Gemeen, Zang Veredelt en Bilthovens Kamerkoor op. De Historische Kring D'Oude School was aanwezig om verhalen te vertellen over het stationsgebied. De groene 'ProRail sisters' waren duidelijk herkenbaar aanwezig.

Veranderingen
Cees de Vries van ProRail vindt het een bijzonder feestelijk moment. 'Ik wil alle inwoners van Bilthoven feliciteren dat het project nu klaar is. We hebben er drieënhalf jaar over gedaan en het is heel mooi geworden.' Hij staat ook stil bij de vele ongelukken die in de loop van de jaren op de spoorwegovergang hebben plaatsgevonden. 'Het is een vreselijk ingewikkeld project geweest waar heel veel mensen hebben samengewerkt', zegt wethouder Hans Mieras. 'Omwonenden en winkeliers hebben drieënhalf jaar flink wat overlast gehad. Het is echt heel ingewikkeld geweest. Ik dank iedereen voor het geduld en het meedenken bij alles wat hier gebeurd is.'

Brink
De onderdoorgangen en het Emmaplein zijn klaar, maar er gaat nog heel veel gebeuren. 'Het is als een open hartoperatie. De belangrijke kransslagader ligt er, de verbinding onder het spoor die mooi en veilig is, maar er gaat nog veel meer veranderen. Mensen die over drie jaar terugkomen zullen echt hun ogen uitkijken. Het Vinkenplein wordt de groene Brink van het dorp, helemaal autovrij. Het wordt uiteindelijk prachtig', aldus de wethouder. De prijswinnaars van de kleurwedstrijd krijgen vervolgens hun prijzen uitgereikt. Kaarten voor het spoorwegmuseum en de ProRail verkeersleidingspost in Utrecht.

Johan
Nadat in oktober 2013 de autotunnel geopend was, kon het station alleen via de nu gesloten tunnel bereikt worden. Sinds die tijd stond Johan met een gele jas waarop de tekst Kan ik u helpen dagelijks van 8.30 tot 18.30 uur op het station om mensen te helpen. Op de vraag wat hij van Bilthoven vindt zegt hij: 'Ik hou van Bilthoven want waar je hart is voel je ook wat.' Een uitgever heeft als afscheidscadeau een boekje over hem geschreven met als titel Kan ik u helpen. Het boekje gaat over Johan gedurende zijn tijd in Bilthoven met hoogtepunten en dieptepunten en is bij de boekhandel verkrijgbaar. Leerlingen van de Julianaschool en De Werkplaats hebben als omliggende scholen kunstwerken gemaakt die in de plantenbakken bij het station worden geplaatst. 

Johan ontvangt het boekje ‘Kan ik u helpen’ uit handen van Bas Westerweel.