Het grind om de boom is door de bewoners aan de Spoorlaan verwijderd.
Het grind om de boom is door de bewoners aan de Spoorlaan verwijderd.

Samen voor grindstroken

Algemeen

In het gebiedsplan voor Hollandsche Rading worden door de bewoners allerlei activiteiten ontwikkeld en gezamenlijk met de gemeente uitgevoerd. Eén van die activiteiten is het verbeteren van de grindstroken aan de Spoorlaan.

door Henk van de Bunt

In de loop van de jaren is op sommige plekken het grind nagenoeg verdwenen en is er veel onkruid ontstaan. Het bestrijden d.m.v. verbranden van het ongewenste groen gaf geen bevredigend resultaat. Besloten is het grind af te graven, de bedding iets te verdiepen en daarna nieuw grind aan te brengen. Dit werk is afgelopen week door een aannemer uitgevoerd. Maar omdat de wortels van de bomen beschadigd zouden worden door de graafmachines, moest het grind een meter rondom de bomen met de hand verwijderd worden en de bedding daaronder uitgediept. Dit werk is door de bewoners zelf gedaan. In drie avonden is met een aantal mensen deze klus geklaard. Een mooi staaltje 'buurtwerk'. De grindstroken liggen er weer mooi bij. Om ze mooi te houden wordt een beroep op de aanwonenden gedaan de stroken onkruid-vrij te houden, zodat de bestrijding zoals die tot nu toe met gering succes werd uitgevoerd niet meer nodig is.

Samen

Deze actie is een mooi voorbeeld van hoe het gebiedsplan 'Samen voor Hollandsche Rading' functioneert: het plan is geopperd door de bewoners, de gemeente heeft er positief op gereageerd en in eendrachtige samenwerking is het gerealiseerd. Omdat dit een proef is, is tot dusverre alleen het doodlopende deel van de Spoorlaan gedaan. Na een jaar volgt een evaluatie en wordt gekeken of het lukt samen de grindstroken mooi te houden.

Aangenaam

Ook andere projecten worden uitgevoerd en ontwikkeld, allemaal bedoeld om het wonen in Hollandsche Rading nog aangenamer te maken. 'Samen voor Hollandsche Rading' houdt op vrijdag 5 juni van 17.00 tot 19.00 uur een dorpsavond bij het dorpshuis. Daar kunnen de inwoners onder het genot van een hapje en een drankje nader kennis maken met het gebiedsplan, ideeën opdoen, meedenken en meedoen aan 'Samen voor Hollandsche Rading'.