Afbeelding

Burgemeester opent tentoonstelling Oorlog-Vrede-Vredegoed

zaterdag 7 april 2018 15:00 tot 17:00

Op 7 april a.s. om 15. 00 uur  opent burgemeester Marc Witteman  de tentoonstelling “ Oorlog-Vrede-Vredegoed”  in  Streekmuseum Vredegoed in Tienhoven. Als openingshandeling zal hij een  origineel voedselblik open maken dat in 1943 verpakt werd met biscuits (welfare biscuits) en dat  aan het eind  van de Tweede Wereldoorlog door Amerikaanse vliegtuigen is uitgeworpen.

Eind april, begin 1943 hebben de geallieerden boven midden Nederland circa  1.100 ton aan voedselpakketten afgeworpen. Deze pakketten bestonden uit meel in jute zakken, sigaretten, chocola en biscuits in blikken. Soms kwamen deze blikken op lastige plekken terecht en werden ze pas veel later gevonden zoals het blik dat burgemeester Witteman zal openen.
De officiële opening is van 15.00-17.00 uur

Streekmuseum Vredegoed organiseert “Oorlog-Vrede-Vredegoed” in samenwerking met de Historische Kring Maarssen, Stichting 4-5 mei Maarssen en Tienhoven en Museum Rotterdam ’40-’45 NU .

Aan deze bijzondere expositie is een educatief programma gekoppeld over de bezettingstijd 1940-1945. Dit programma is speciaal opgezet voor leerlingen van acht regionale basisscholen. Zij krijgen een speciale rondleiding in het museum en maken elk een werkstuk over een bepaald aspect van de Tweede Wereldoorlog.

Op 26 april 2018 zullen zij in het kerkje van Tienhoven hun werkstukken presenteren.

Tot 3 juni 2018 zijn er in Vredegoed vele voorwerpen uit die periode te bezichtigen. Uit elk oorlogsjaar worden markante originele voorwerpen getoond, zoals posters, bekendmakingen, uniformstukken, documenten, militaria etc.  Ook is er een luchtfoto van de regio te zien, die is gemaakt door de Engelse RAF in januari 1945. Speciale aandacht is er voor de onderwerpen verzet, collaboratie en Jodenvervolging. 

Verder organiseert museum Vredegoed in samenwerking met  de Historische Kring Maarssen  op
13 april een lezing  over de expositie en het verzet in Maarssen en omgeving tijdens de oorlog en de gebeurtenissen in onze streek tijdens de Bevrijdingsdagen.

Bezoekers voor de expositie in museum Vredegoed zijn welkom vanaf de officiële opening op 7 april tot 3 juni 2018.