Documentaire B17 Bommenwerper

woensdag 24 juni 2015 16:36

Op woensdag 24 juni is de feestelijke première van de documentaire van Jorrit van der Valk over de in Groenekan neergestorte Amerikaanse B17 bommenwerper. De première vindt plaats in het Lichtruim in Bilthoven en wordt ingeleid door cultuurwethouder Hans Mieras en brigadegeneraal Ivo de Jong. In de documentaire komt onder andere Joop de Kruijff aan het woord, inwoner van Groenekan en ooggetuige van de noodlanding op 28 mei 1944. Ook is er gefilmd op de militaire begraafplaats in Margraten, waar een van de omgekomen militairen ligt begraven. Op 24 juni 2014, 70  jaar na dato, is in Groenekan een monument opgericht ter nagedachtenis aan de omgekomen soldaten. De documentaire is vanaf 25 juni een week lang te zien op Regio TV De Bilt en Slotstad TV in Zeist en Bunnik.